Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Začalo natáčení filmu o disidentských letech Václava Havla. Psaní scénáře trvalo tři roky

Natáčení snímku Havel (2020). Režie: Slávek Horák. foto: BONTONFILM

PRAHA - Minulý týden začalo natáčení filmu o disidentských letech dramatika a pozdějšího prezidenta Václava Havla. První klapka padla symbolicky v předvečer připomínky invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, kdy příběh začíná. Točit se bude s přestávkami do konce října, některé záběry vzniknou ještě kolem 17. listopadu. Film s pracovním názvem Havel točí režisér Slávek Horák, který má za sebou úspěšný debut Domácí péče. Premiéra v kinech je v plánu na léto 2020.
  10:46

Film je inspirovaný Havlovým disidentským obdobím mezi roky 1968 a 1989. Hlavní hrdina, kterého ztvární herec Viktor Dvořák, projde vývojem z úspěšného dramatika 60. let přes bojovníka za lidská práva v 70. letech až po vůdčí osobnost sametové revoluce roku 1989. Film se snaží zachytit především život, vztahy a povahu hlavních postav. Dějiny jsou podle režiséra až ve druhém plánu. Natáčení začalo scénami divadelní premiéry a následného večírku, kde se začnou vyjevovat charaktery hlavních postav.

Natáčení snímku Havel (2020). Režie: Slávek Horák.
Natáčení snímku Havel (2020). Režie: Slávek Horák.

„Je to drama, ale je tam tolik vtipných a absurdních situací, že se to drama často prolíná s komedií, a vzniká tak kombinace komedie a dramatu, můj nejoblíbenější žánr, označovaný jako ‚dramedy‘. Do silného osobního příběhu drama i smích patří,“ uvedl režisér.

V roli Havlovy manželky Olgy se objeví Anna Geislerová, postavu „Lanďáka“, tedy herce Pavla Landovského, hraje Martin Hofmann. „Kombinace zdrženlivého gentlemana Viktora a hlučného bouřliváka Martina Hofmanna funguje skvěle, jejich konflikty nás baví už při natáčení,“ zmínil Horák. V dalších rolích hrají Stanislav Majer, Bára Seidlová, Jiří Bartoška, Jenovéfa Boková a Adrian Jastraban.

Scénář k filmu vznikal tři roky, řada dramatických momentů vychází ze skutečných situací a faktů. Některé postavy a děj už ale vznikly v autorské licenci. Autorem scénáře je Horák společně s Rudolfem Suchánkem, který mu pomáhal i při Domácí péči.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč