Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Rýže basmati vařená na cedníku

Jídlo

  11:15
Uvařit dobrou rýži není úplně jednoduché. Hanka Michopulu vám v našem novém videu ukáže dva způsoby, jak dosáhnout sypké a nadýchané rýže.

Hanka Michopulu vaří rýži foto: Lidovky.cz

Potřebujete: (pro 2 osoby)
250g rýže basmati,
cedník s malými otvory (počítejte s tím, že rýže asi tak o třetinu nabyde),
vodu

Postup:

1. Rýži propláchněte pod studenou vodou, dokud protékající voda nebude úplně čirá, pak přemístěte do cedníku.

2. Hrnec naplňte vodou až téměř po okraj - téměř proto, že do hrnce se musí vejít ještě cedník s rýží. Přiveďte k varu. Cedník do vody ponořte a opřete o hranu hrnce. Oheň stáhněte tak, aby voda nevybublala ven. Přikryjte pokličkou, ale nedovřete.

3. Vařte 7-9 minut. V průběhu vaření se voda může odpařit - v takovém případě přilijte vroucí vodu opět tak, aby rýže byla ponořená. Poté vyndejte opatrně cedník z hrnce, nechte chvilku okapat na talíři. Mezitím vypněte oheň, slijte vodu z hrnce a obsah cedníku nyní vyklepněte do vyhřátého hrnce. Přikryjte pokličkou, postavte zpět na plotnu a nechte dojít 10 minut.

4. Po uplynutí této doby vezměte vidličku a rýží mírně načechrejte.

Témata: rýže, Cedník, Hrnec

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.