Největší šok čekal na inspektory v českobudějovickém Tesku, kde objevili zjevně shnilý vakuově balený turistický salám. „Povrch lepkavý, slizký, vůně nakyslá zapáchající po rozkladu,“ stojí ve zprávě z kontroly.
Také kuřecí stehenní řízky z prodejny Albert v Nejdku měly své nejlepší dny dávno za sebou. „Potravina vykazovala zápach typický pro kažení. Dále byla zjištěna netypická barva povrchu masa-bělavě-šedý vzhled a slizký povrch.“ Verdikt inspekce? „Potravina nevhodná k lidské spotřebě.“
ČTĚTE TAKÉ: |
Jedním z největších nešvarů nepoctivých obchodníků je klamavé prodlužování doby použitelnosti zboží. Toho se dopustil například obchod ESO-LAND v Sokolově, který nabízel chlebíčkový a zelný salát s křenem až tři dny po datu spotřeby uvedeném výrobcem.
Nejvíc klamal zákazníky plzeňský supermarket Kaufland v Sukové ulici. Řetězec tam zaměnil zemi původu u dvanácti různých druhů ovoce a zeleniny. Seznam zjištěných pochybení najdete zde.
Polepšíme se, kají se řetězce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce od začátku letošního roku intenzivně kontroluje tuzemské prodejny potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny.
ČTĚTE TAKÉ: |
Největší tuzemské obchodní řetězce před několika dny kvůli nelichotivým výsledkům kontrol sepsaly deklaraci, ve které se zavázaly zlepšit kontrolu prodávaných potravin.
„Prohřešků jsme si vědomi a naší snahou je, aby jich bylo co nejméně,“ oznámil ve čtvrtek na odborné konferenci prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka.