Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

2011: vhodná doba se stěhovat

Česko

Ceny bytů, úrokové sazby hypoték i výše tržních bytů budou v letošním roce výhodné

PRAHA Letošní rok bude přát zájemcům o nové bydlení, ať už nájemní, či vlastní.

Ceny bytů neporostou, na většině míst republiky budou ještě dále klesat. Tržní nájmy také nepřestávají zlevňovat.

Od krize už ceny bytů spadly v průměru o čtvrtinu. V horších lokalitách to může být až o dalších dvacet procent, jak vyplývá z odhadů realitních makléřů oslovených LN.

Nové byty v developerských projektech pak zlevnily o zhruba 20 procent. Ačkoli někteří developeři avizují mírné zdražování, podle realitních expertů budou muset jít s cenou ještě níž, v průměru o dalších sedm až deset procent. Důvod je jednoduchý - nabídka stále převažuje nad poptávkou.

Developeři navíc začali letos více stavět, což v příštích letech opět nabídku naředí.

Financování bydlení zůstane po celý rok dostupné. „Úrokové sazby zůstanou blízko svého dna a na velmi příznivé úrovni. Hypotéka bude cenově velmi dostupná a výhodnější pro větší objemy než úvěr ze stavebního spoření, tyto podmínky se udrží i ve druhé polovině roku, sazby výrazně neporostou,“ říká Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance, která sdružuje hypoteční makléře.

Pozitivní prognózy se týkají i tržního nájemného. Kdo se nechce vázat na desítky let hypotékou, je pro něj dobrá volba jít do nájemního bytu.

Tržní nájmy meziročně poklesly o tři až pět procent, v závislosti na lokalitě. „Předpokládáme, že stejným tempem se bude vyvíjet tržní nájemné i v letošním roce,“ uvedla Milada Kadlecová, ředitelka Institutu regionálních informací (IRI). V zásadě platí, že kdo se chce stěhovat kvůli zaměstnání, je pro něj lepší nájem. Kdo plánuje zůstat na jednom místě, udělá lépe, když si byt koupí.

Někdo to odnese Nepříznivý rok bude jen pro obyvatele bytů s deregulovaným nájemným. Těm se dosud levné bydlení bude postupně podražovat.

Uvolněné nájmy meziročně vyskočily v průměru o desetinu, ovšem v závislosti na konkrétním městě a pronajímateli. Odalších deset procent narostou podle průzkumu LN v letošním roce.

Deregulace však s trhem bydlení výrazně nezahýbe. Ti, co budou mít potíže utáhnout zvyšující se nájemné, totiž stejně nebudou mít finanční prostředky na to, aby si pořídili vlastní byt. Nicméně pro ty, kteří dosud drželi byt s výhodným regulovaným nájemným, možná bude deregulace impulzem ke stěhování.

Čtěte téma na stranách 14 a 15

Autor: