Stejný postup je vhodný použít i na exotické recepty, kde se používá kapr – do mléka můžeme přidat ještě zázvor či citronovou trávu. Chuť těchto složek se v mléce krásně rozleží.
2 Při pečení kapra se často používá známý český kmín. Zkuste ho nahradit třeba římským kmínem – voní po kmínu s trochou exotického nádechu.
U kapra se nebojte používat silnější bylinky, jako je rozmarýn,tymián, česnek či oregano. Při úpravě kapra na černo používáme skořici a badyán.
3 Pokud máte možnost koupit živého kapra, neváhejte. Tím, že ho poté necháte živého ještě asi 3 dny plavat v nádrži s čistou vodou, rybu pěkně propláchnete a zbavíte se tak zápachu po nečistotách a bahně.
Při nákupu vybírejte raději mladší, menší kusy (1–1,5 kg), jsou mnohem čerstvější a nebudou tak cítit „po bahně“.
4 Místo klasické přílohy brambor či bramborového salátu vyzkoušejte třeba kroupové rizoto. Připravíte ho jednoduše z krup, smetany, parmezánu, majoránky a česneku.
5 Vyzkoušet můžete také kapra zabaleného do parmské šunky nebo slaniny. Takto se upeče a podává se s ohřátým kysaným zelím.