Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

5 dalších rad, jak na kapra

Česko

1 Abychom kapra zbavili zápachu po bahně, porce či půlky ryby nakládáme opláchnuté do studeného mléka. Takto naloženého kapra pak necháme odpočinout asi 24 hodin v lednici.

Stejný postup je vhodný použít i na exotické recepty, kde se používá kapr – do mléka můžeme přidat ještě zázvor či citronovou trávu. Chuť těchto složek se v mléce krásně rozleží.

2 Při pečení kapra se často používá známý český kmín. Zkuste ho nahradit třeba římským kmínem – voní po kmínu s trochou exotického nádechu.

U kapra se nebojte používat silnější bylinky, jako je rozmarýn,tymián, česnek či oregano. Při úpravě kapra na černo používáme skořici a badyán.

3 Pokud máte možnost koupit živého kapra, neváhejte. Tím, že ho poté necháte živého ještě asi 3 dny plavat v nádrži s čistou vodou, rybu pěkně propláchnete a zbavíte se tak zápachu po nečistotách a bahně.

Při nákupu vybírejte raději mladší, menší kusy (1–1,5 kg), jsou mnohem čerstvější a nebudou tak cítit „po bahně“.

4 Místo klasické přílohy brambor či bramborového salátu vyzkoušejte třeba kroupové rizoto. Připravíte ho jednoduše z krup, smetany, parmezánu, majoránky a česneku.

5 Vyzkoušet můžete také kapra zabaleného do parmské šunky nebo slaniny. Takto se upeče a podává se s ohřátým kysaným zelím.

Témata: kapr, mléko, Kmín

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...