Malé pivovary by podle svého šéfa Jiřího Fuska chtěly označení pivo změnit kvůli tomu, že by tak mělo jako všechna ostatní vína nulovou spotřební daň. Plánované lednové zvýšení daně o třetinu podle něj likviduje tradiční české pivovarnictví. Sedlo chápe pozadí této aktivity malých pivovarů a souhlasí, že stát by měl chránit malé výrobce. Výroba piva a vína je ale natolik rozdílná, že mezi vína pivo zařadit nejde, míní. „Jsem si jistý tím, že Svaz malých nezávislých pivovarů velmi dobře ví, že přejmenovat pivo na sladové víno by způsobilo víc škody než užitku,“ uvedl Sedlo. Výzvy k tomu, aby už více nebylo pivařů, leč sladařů a z pivovarů se staly prostým přejmenováním sladovary, jsou podle něj myšleny „ne až tak vážně“.
Technologicky jsou podle šéfa svazu vinařů oba dva nápoje zcela odlišné. V případě piva tvoří největší podíl surovin voda. U vína je to hroznový mošt, víno je pak nápoj získaný z hroznů révy vinné, bez přídavku vody.
Vínem lze podle zákonů označit ještě produkt, který vznikl prokvašením ovocného moštu, musí tak ale být označeno. „Jinak prostě nápoj, který se může nazývat vínem, vyrobit nelze,“ říká Sedlo.
Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání
Regionální mutace| Lidové noviny - Morava