Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Italský kulinářský skandál: chvála kočičího masa

Česko

ŘÍM Itálie včera oslavila Národní den kočky na pozadí bouřlivé polemiky, kterou rozpoutal spolupracovník státní televize RAI, jenž si pochvaloval, jak je kočičí maso delikatesní. Televize ho kvůli tomu propustila.

Ve svém pravidelném poledním gastronomickém pořadu doporučoval úpravu kočky, jejíž maso se nechá po tři dny marinovat v nálevu. Bigazzi je autorem několika kuchařek. Prohlásil, že v minulosti pojídal kočičí maso mnohokrát.

Proti kuchyňské úpravě koček se ostře postavila tajemnice ministerstva zdravotnictví Francesca Martiniová, kterou pobouřilo, že Bigazzi „navádí k jejich konzumaci“. Názory Italů se však různí. Na internetovém serveru listu Il Matino čtenáři soudí, že jíst kočičí maso je totéž jako jíst vepřové nebo koninu. Jeden z uživatelů byl však proti a navrhl uvařit samotného Bigazziho s celerem a tatarskou omáčkou.

Národní den kočky byl vyhlášen v roce 1990 po referendu iniciovaném čtenáři časopisu s kočičí tematikou. Při této příležitosti asociace na ochranu zvířat otevírají stánky, v nichž se prodává vše, co se týká koček, a také návštěvníkům nabízejí k adopci některou z nesčetných koček, které nalezly útočiště v římských ruinách a památkách.

Autor:

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...