Nejnověji do Británie, kde izraelský potravinářský gigant Osem koupil tamní společnost Yarden a jejím prostřednictvím chce šířit „na ostrovy“ kromě jiného právě hummus. V britských supermarketech je přitom tato zdravá pomazánková delikatesa od izraelských producentů již běžně k dostání.
„Izrael způsobuje Libanonu vývozem hummusu a falafelu na Západ roční ztráty v desítkách milionů dolarů,“ rozčiloval se před časem šéf libanonské hospodářské komory Fadí Abbúd. V televizi al-Arabíja prohlásil, že by se libanonská vláda měla v této věci obrátit i na Mezinárodní soudní dvůr v Haagu.
Veřejná kritika patrně nepadla na úrodnou půdu: o měsíc později se Izrael prezentoval na londýnském veletrhu cestovního ruchu největším talířem hummusu na světě. Měl v průměru přes čtyři metry a jako podložka pro lahodnou cizrnovou pastu posloužila trampolína.
„Že Izraelci a Židé mohou za všechny špatnosti světa a Blízkého východu, to už víme dávno,“ ironizuje na jeruzalémské třídě Bena Yehudy student Jaakov. „To, že jsme Arabům ukradli hummus, ale ještě nezaznělo.“ Cizrna se jedla už za Římanů V internetových debatách, kterých je na toto téma nespočet, mnozí Izraelci dodávají, že pokrmy z cizrny byly známé nejen dávno před vznikem Izraele, ale i Libanonu a všech dalších moderních států Blízkého východu. A že pokud by měl někdo platit za jejich „neoprávněný“ prodej a marketing, měly by asi tyto peníze směřovat k nástupcům římské říše. Hummus je základním pokrmem na stole v zemích, jako je Izrael, Palestina, Libanon nebo Sýrie. Jí se buď samotný s chlebem a olivovým olejem, nebo bývá podáván jako jeden z mnoha předkrmů. Slouží ale i jako dochucovadlo. Smažené kuličky z cizrnové směsi – falafel – pak nechybějí skoro v žádném stánku s pouličním občerstvením. U jednoho takového bistra ve východním Jeruzalémě se ale ukazuje, že věc je ještě složitější, než se domnívají v Bejrútu.
„Nevím, jestli je hummus nebo falafel zrovna libanonský,“ přemítá s pozvednutým obočím majitel bufetu Isám. „Arabský je ale každopádně a se Židy a Izraelem nemá nic společného. Zkuste ho tam u nich v Izraeli ochutnat. Uvidíte, že náš palestinský falafel je o tři třídy lepší!“
***
Tradiční pokrmy HUMMUS * v základním provedení pomazánka z cizrny, ochucená sezamovou pastou, olivovým olejem, česnekem, citrónovou šťávou a solí
FALAFEL *smažené krokety z cizrnovo-fazolové směsi jemně dochucené cibulí, česnekem, sušeným koriandrem, římským kmínem, petrželí, chili a pepřem.
O autorovi| Eva Turečková, spolupracovnice LN na Blízkém východě