Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Karel IV. stavěl z vajec

Česko

Alois Jirásek si nevymýšlel, dokazují výsledky chemické analýzy malty z Karlova mostu

PRAHA Nejslavnější legenda o Karlově mostě nelhala. Do vápenné malty, ze které se nejstarší dochovaný most v Praze za vlády Karla IV. stavěl, se skutečně přidávala vejce. Prokázaly to nejnovější chemické analýzy omítky, které byly provedeny v souvislosti se současnou rekonstrukcí gotické památky.

Výsledky analýzy jsou velkým překvapením. Pravdivost staré české pověsti se snažili vědci dokázat už několikrát před tím. Žádné z předchozích expertiz se ji však nepodařilo potvrdit.

Výsledek rozboru oznámil včera na vernisáži nové expozice Muzea Karlova mostu pražský primátor „Není to mýtus. Je to pravda či spíš realita, že do základů stavby Karlova mostu byla umístěna vejce,“ prohlásil Pavel Bém.

Jak je možné, že se vědcům podařilo prokázat něco, co patří spíš do říše mytických bájí?

Teprve nyní se prý podařilo odkrýt skutečně původní maltu. A najít metodu, která je nezpochybnitelná. Původní malta byla objevena letos na jaře. Poté začali vědci z pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) a z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity analyzovat vzorky odebrané z nitra kamenného mostu. Analýza stála 250 tisíc korun.

„V původní maltě byly prokázány bílkoviny,“ konstatovala Štěpánka Kučková z VŠCHT. Rozbor spočíval v metodě peptidového mapování pomocí enzymového rozkladu a laseru. „Je to nezpochybnitelná metoda. Ultramoderní přístroj, který umožnil tuto metodu aplikovat, dřív v republice neexistoval a i nyní jsou v zemi jen dva,“ sdělil Štěpán Rusňák, člen vědecké rady Muzea Karlova mostu.

O výsledcích expertizy však pochybuje bývalý rektor Českého vysokého učení technického Jiří Witzany. „Před několika lety jsme dělali podobný rozbor, ale nic takového se nepotvrdilo. Otázka zní, jestli se vůbec po tolika stoletích dá taková věc prokázat. A pokud ano, určitě se ta vejce nepoužívala nijak masivně,“ přemítá Witzany.

O pravdivosti legendy, zachycené i v Jiráskově knize starých českých pověstí a legend, zato nepochybuje historik umění František Dvořák. Poukazuje na to, že středověcí malíři míchali do barev vaječné bílky.

„O pravdivosti té legendy jsem nikdy nepochyboval. Stačí si všímat toho, že středověké omítky vydržely až do současnosti, je to hotový zázrak. Takže muselo existovat nějaké tajemství, něco, čím tu maltu fixovali,“ míní Dvořák, autor knihy o Karlově mostu. Tu část legendy, podle níž Velvarští přivezli na stavbu Karlova mostu vejce vařená, považuje za smyšlenku, i když ani to se vyloučit nedá.

Pověst praví, že aby byl most pevný po všechny časy, rozdělávalo se vápno syrovými vejci. Ve středověku se malta tvrdila či změkčovala všelijak, mlékem či tvarohem, jindy volskou krví, žlučí, pivem či vínem. Proteiny, které dokážou ovlivnit a zkvalitnit maltu, byly objeveny již dříve v historických stavbách. Mléčné bílkoviny byly prokázány například v gotickém mostě ze 14. století

Autor:

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.