PRAHA Noví absolventi škol s obory gastronomie, hotelnictví či turismus mají v současnosti jednu z nejhorších šancí uspět na tuzemském trhu práce.
Z celkového počtu 27 043 nezaměstnaných absolventů jich školu s některým z těchto zaměření vystudovalo téměř 3500. Vyplývá to z evidence úřadů práce ke konci dubna.
Kuchaři a číšníci, kteří tvoří většinu nezaměstnaných z oboru gastronomie, ovšem nejsou sami, kdo je na tom při hledání práce po dokončení školy špatně.
Těžce ji hledají také absolventi ekonomických oborů a oborů spojených s managementem a základy podnikání. V oboru ekonomie, ekonomika a administrativa úřady práce evidovaly v dubnu celkem 2704 absolventů bez práce.
K ekonomickým oborům je přitom potřeba přičíst různá studia mající v názvu slovo podnikání, jejichž náplň se jim velice blíží. Zde bylo na konci dubna 1987 nezaměstnaných absolventů.
V případě středních škol se „ekonomkám“ velice blíží i gymnázia, která mají v současné době 1196 nezaměstnaných absolventů.
U nižších vzdělávacích oborů zakončených nejvýše maturitou s výučním listem patří vedle gastronomie mezi nejhůře postižené elektrotechnické obory, strojírenství, stavebnictví, zemědělství a osobní a provozní služby.
Naopak dobře jsou na tom z hlediska uplatnění absolventi oborů informatiky.
***
Těžce ji hledají také absolventi ekonomických oborů a oborů s podnikáním