Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ryanairu stoupl zisk o 550 %

Česko

Irským nízkonákladovým aerolinkám se daří i v době krize. Pomohly jim nízké ceny pohonných hmot

DUBLIN Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair v prvním fiskálním čtvrtletí zvýšily zisk o rekordních 550 procent na 136,5 milionů eur (zhruba 3,5 miliardy korun). Největším evropským nízkonákladovým aerolinkám se tak daří i v době hospodářské recese, kdy ostatní aerolinky včetně těch nízkonákladových bojují o přežití.

Výsledek překonal očekávání expertů. Agentura Reuters oslovila tři analytiky – jejich průměrný odhad zněl, že Ryanair dosáhne ve druhém čtvrtletí zisku 132 milionů eur. Za stejné období loňského roku byl Ryanair ve ztrátě 90,5 milionů eur. Ve finančním roce 2008/9, který skončil 31. března, vytvořily aerolinky Ryanair čistý zisk 105 milionů eur (asi 2,7 miliardy korun), což byl oproti předchozímu roku pokles asi o 78 procent.

Podle tiskového vyjádření Ryanairu pomohly firmě v prvním fiskálním čtvrtletí k zisku především nižší ceny pohonných hmot, které díky poklesu cen ropy spadly o 42 procent. Ryanair se přitom snaží udržovat nízké ceny letů a přebrat zákazníky aerolinkám, které se s recesí vyrovnávají hůře.

„Díky třináctiprocentnímu snížení průměrných cen se nám zvýšil provoz o 11 procent. To je v době hluboké krize, kdy mnozí z našich konkurentů omezují lety, ztrácejí zákazníky a vykazují ztráty, silný výkon,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Ryanairu Michael O’Leary. Druhé čtvrtletí bude slabší Přesto Ryanair počítá na příští období s meziročním poklesem zisku o 15 až 20 procent, a to kvůli nižšímu výnosu z prodeje letenek. „Nemůžeme v době krize zvyšovat ceny letenek. Díky recesi se budeme pohybovat na spodní hranici plánovaných příjmů pro letošní rok, které by se měly pohybovat mezi 200 až 300 miliony eur,“ řekl v rozhovoru pro Bloomberg TV finanční ředitel Ryanairu Howard Millar.

„Provoz je silný na úkor nižších výnosů a kvůli turistické dani v Irsku a Velké Británii. Nevidíme o moc dál než za dva měsíce a předpokládáme, že cestující budou vůči cenám velmi pozorní,“ myslí si O’Leary.

Ryanair chce v zimě o třicet procent snížit počet letů ze své hlavní základny na londýnském letišti Stansted. Jako hlavní důvod uvádí vysoké letištní poplatky na letištích v Irsku a ve Velké Británii. Kromě toho kritizuje i turistickou daň za každého cestujícího, která bude v listopadu zvýšena ze současných deseti liber na 11 (zhruba 330 korun). V důsledku rozhodnutí sníží Ryanair počet letadel na Stanstedu z dosavadních 40 na 24 a v období od října do března přepraví o 2,5 milionu pasažérů méně.

Pan „dodatečný poplatek“ Ředitel Ryanairu O’Leary je pověstný svými netradičními nápady, jak nalézt další dodatečné zdroje příjmů. Podařilo se mu udělat z letecké dopravy, kterou v minulosti využívali především bohatší vrstvy, masovou záležitost. Tomu ovšem odpovídá i servis. Kromě letenky si musí cestující připlatit téměř za vše.

Se svým posledním záměrem se inspiroval u čínských aerolinek Spring Airlines. Ty přišly s nápadem, že by cestující létali „na stojáka“ připoutaní k jakýmsi barovým stoličkám, díky čemuž by se do letadla vešlo více cestujících. Ryanair už požádal svého dodavatele letadel firmu Boeing o vyjádření, zda je něco takového technicky realizovatelné i u jejich letadel.

V minulých měsících přišel O’Leary s nápadem na zpoplatnění toalet na palubách letadel a pytlíků na zvracení. Cestující by si mohli také v budoucnosti nosit svá zavazadla až k letadlu, takže by aerolinky ročně ušetřily 30 milionů liber, které jinak firma zaplatí za manipulaci se zavazadly. „Domníváme se, že by pak stačil jeden manipulant se zavazadly na letadlo místo současných pěti,“ řekl v červnu O’Leary britskému listu Telegraph.

Autor:

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.