Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Bauhaus musí zaplatit Svěrákovi 200 tisíc

Společnost Bauhaus musí zaplatit za porušení autorského zákona herci a scénáristovi Zdeňku Svěrákovi náhradu 200 000 korun. Odškodnění Zděňku Svěrákovi přiřkl v odvolacím řízení Vrchní soud v Olomouci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

verona

28. 4. 2007 17:23
Pomoc

Potrebuju vymyslet nakou rymovacku basen na prvni maj pomuzete my?

0 0
možnosti

hovado

14. 9. 2006 16:18
Vždyť je to úplně jedno.

Vždyť je to úplně jedno.

0 0
možnosti

eva zojerova

13. 9. 2006 21:18
Potomci slavnych spisovatelu - ozvete se!!!

Budeme-li hledat kazdy nadpis, jednotlive texty reklam, sloganu v dilech znamych spisovatelu, basniku a zpevaku, tak nalezneme vzdy v nejake vete, versi ci strofe cast toho ci onoho reklamniho poselstvi. Je tedy jen na potomcich tech slavnych - zemrelych VIP - aby se pustili do soudnich pri ,,za spravnou'' vec a investovali takto snadno ziskane penize na zcela konkretne urcenou a naprosto vybornou ,,dobrou vec'' - tedy hura do boje za velkymi zisky a proti - nejlepe vam radim - koncernum. Ono se vzdy neco najde!! Malichernost a urazena jesitnost nezna hranic a mezi, zvlaste pak ve vyssich nadmorskych vyskach.

0 0
možnosti

čáryfuk

13. 9. 2006 22:42
Re: Potomci slavnych spisovatelu - ozvete se!!!

R^souhlas

0 0
možnosti

Ivo

13. 9. 2006 21:08
Proč za vším vidíte závist?

V autorském zákoně hudebních forem se připouští, že lze použít až 6 taktů z jiné sklady (jako citace, parafráze, variace atd) aniž by se tím porušila autorská práva. Ve slovesném tvaru jak vidno neexitují ani tři slova, která lze použít? Jiří Suchý napsal píseň pro film Zločin v šantánu s názvem a textem NASHLEDANOU. 6 taktů písně lze Šlitrovi beztrestně použít, ale co s tím textem?

0 0
možnosti

emh

13. 9. 2006 19:48
hura

Jak to tady ctu, tak nektery lidi to nechtej pochopit a porad omilaji, ze jde o tri slova... Ja kdyz tu reklamu prvne videl, tak jsem si pomyslel, ze se Sverak zblaznil a na stara kolena prodava svoje poklady. Jestli mu to za to stoji se takhle ponizovat kvuli par korunam. Dokonce jsem si kvuli tomu ani poradne nevsiml ci to je reklama :) A jsem MOC rad, ze se ozval a branil se. Nerad bych si ho pamatoval jako prodejnou behnu, na to za nim je poradnej kus prace, ktery si vazim. Rozsudek doufam prispeje k tomu, aby neschopni reklamni textari prestali vykradat kdejakou znamou hlasku. Je to lacina zalezitost, jiste. Do reklamy na okapy vykrademe Kemra, na humpoleckou hlinikarnu Srstku, na svestky Lohniskeho a vsadim se, ze nikdo nepremyslel dele jak sekundu proc... Videt 10 takovych billboardu po ceste do prace, Sverak je u me mrtvej Homolka. Tady rozhodne nejde jen o nejaka tri slova.

0 0
možnosti

Rudolf

14. 9. 2006 13:31
Re: hura

Máte pravdu, Svěrak se zbláznil a ten soudce asi taky. Česká slova nejsou vlastnictvím pana Svěráka ani soudce. Mluvím česky a hodlám si zachovat právo na spojování českých slov dle své úvahy. Trvám na tom, že každý si může mluvit, jak chce, o čem chce a kdy chce. Soudcova logika směřuje k tomu, že to, co někdo někdy řekl, je autorsky chráněno zákonem. To je nesmysl - pokud po mě někdo použije výraz "to je nesmysl" tak zaplatí 200 000,00? Soudce nerozhodoval o autorských právech, ale o tom, že "zločinné peníze" za reklamu budou odvedeny dle slibu pana Svěráka na konto Paraple. Za těchto okolností bych se styděl z tohoto konta prijmout byť jednu korunu.

0 0
možnosti

čáryfuk

13. 9. 2006 19:40
To sme v háji!

Spojení tří slov je něčí duševní vlastnictví??:-D Zajímalo by mě jetsli ta slova můžu použít aspoň v jedné větě, nebo i to je zakázáno (resp. zpoplatněno)? Z mého pohledu je celkem jedno, v jaké souvislosti to ta firma použila: jestli v reklamě (s vizí peněžního zisku) nebo jakkoliv jinak, důležité je, že na ta tři slova má někdo autorská práva.

0 0
možnosti

Frankfr.

13. 9. 2006 19:54
Re: To sme v háji!

Souhlasím s Vámi, navíc, pokud si každý diskutující foto reklamy Bauhasu skutečně prohlédne, tak zjistí, že u míchačky je vyfotografovaná kuchařinka, která dává uvedenému sloganu osobitý význam. Na to soudruh Svěrák patent neměl.  Rozežranost našich umělců je již taková, že místní rozhlas v naší vesnici nesměl bez zaplacení autorských poplatků zahrát na úvod vysílání ani 150 let starou lidovou písničku, což je skoro neuvěřitelné , ale je to skutečnost !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0 0
možnosti

gakusei

13. 9. 2006 17:29
sf

debilnější, tupější a socialističtější výtvor se málokdy slyší, divím se Svěrákovi /míním staršího, mladší je totální nula/ ,že chce za to, ci za sračku spáchal, nějaké odškodnění. no, vlastně nedivím. poškodil sám sebe, hledá tedy, jak byse zhojil.

0 0
možnosti

Zivot v prirode

13. 9. 2006 17:12
Zajimavy pravni problem

Pokud ze nepletu, tak Sverak napsal "upec treba chleba, postav treba zed." Lidovou tvorivosti to bylo zmeneno na "postav treba chleba, upec treba zed". Baumann to pak pouzil, ale autorsky zakon by se prece nemel vztahovat na projevy lidove slovesnosti, i kdyz vychazeji z popkultury. osobne si myslimn, ze soud rozhodl spatne a Sverak na nic narok nema.

0 0
možnosti

Aries

13. 9. 2006 17:20
Re: Zajimavy pravni problem

Jenže oni by ten slogan nikdy nepoužili, kdyby neexistovala ta notoricky známá písnička, ať už v původní nebo překroucené podobě, protože by neměl žádný smysl. Naopak myslím, že věta "Postav třeba zeď" by žalovatelná nebyla nebo by žaloba měla jen velmi malou naději na úspěch. Jednoznačný odkaz na oba verše okamžitě spojí slogan s původním dílem. A jsme zase tam, kde jsme byli

0 0
možnosti

Peters

13. 9. 2006 17:07
Abych nevypadal jako nelida ...

Peníze budu dál posílat potřebným občanům, ale ne přes pana soudruha Svěráka. Ten se v mých očích naprosto zdiskreditoval :-/

0 0
možnosti

Peters

13. 9. 2006 17:01
Tento národ je naprosto zblblej 50.ti letou totalitou ...

Jinak si neuním vysvětlit, proč se tady bavíme o výroku: „upeč... třeba zeď“. Pan Svěrák potřebuje peníze pro konto Paraple (já mu to přeju a sám jsem přispěl), ale tohle ho v mých očích naprosto diskredituje a na jeho konto už peníze posílat nebudu!!

0 0
možnosti

jiri

13. 9. 2006 17:09
Re: Tento národ je naprosto zblblej 50.ti letou totalitou ...

Ochrana osobniho vlastnictvi je podstatou pravni spolecnosti. Bauhaus se pokusil bezplatne vyuzit Sverakova textu, byl upozornen a pokracoval. Rozsudek je az prilis mirny...

Jestli pan Sverak skutecne pouzije vyhrane penize po zaplaceni soudnich vyloh na dobrocinne ucely, tak klobouk dolu.

0 0
možnosti