Středa 3. července 2024, svátek má Radomír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Koncerty i gastronomická show. Festival Khamoro už po šestadvacáté přiveze do Prahy to nejlepší z romské kultury

Khamoro foto: Khamoro

Nespoutané flamenco v moderním kabátu, energické olašské čapáše, makedonská dechovka, bravurní gypsy jazz, ale i filmové projekce a gastronomická show. To všechno na přelomu května a června nabídne Khamoro. Festival, jenž organizuje Slovo 21 a Studio Production Saga a který už 26 let přiváží do Prahy to nejlepší z romské kultury. Festival, který pomáhá Romům najít mnohdy ztracenou identitu a bojuje proti stereotypům a xenofobii.
  16:00

„Program jsme ladili do poslední chvíle a můžu slíbit, že si na své přijde opravdu každý. Věřím, že letošní Khamoro bude minimálně tak úspěšné jako loni, kdy jsme oslavili pětadvacáté narozeniny a těšili jsme se z obrovského zájmu návštěvníků. Na všechny, kteří milují romskou kulturu nebo ji začínají teprve objevovat, se moc těšíme. Khamoro svítí pro každého,“ říká hlavní dramaturg a producent festivalu Džemil Silajdžić.

Týdenní maraton odstartuje v neděli 26. května Khamoro party v Gauči na Výstavišti. A letos na ni dorazí miláčci českých a slovenských Romů – funková hvězda Igor Kmeťo a mimořádně talentovaná, teprve šestnáctiletá zpěvačka Vanesa Horáková.


Chybět nebudou ani koncerty tradiční romské hudby. Jejich koncept vychází z toho, že Romové žijí rozptýleně po celém světě, a nabízí proto vystoupení romských umělců z celého světa. Letos se návštěvníci můžou mimo jiné těšit i na pravou cimbálovku.

„Cimbálovka Erika Holuba má ve svém repertoáru všechno, co si pod pojmem tradiční romská hudba českých a slovenských Romů můžeme představit,“ popisuje mluvčí festivalu Claudie Laburdová. Vystoupí ale i třeba legendární Ciganos d’Ouro z Portugalska, kteří se na Khamoro vrací už poněkolikáté.

Festival Khamoro

  • Praha, 26. května – 1. června 2024

Speciální show přinese do Prahy i soubor Barcelona Flamenco Ballet, který nabízí úplně nový pohled na dědictví španělských Romů. Formaci před sedmi lety založil tanečník a choreograf David Gutiérrez, který je považován za jednoho z nejtalentovanějších tanečníků flamenca na světě.

„Ale to není zdaleka všechno. Kromě skupin z Česka, Portugalska nebo Španělska se návštěvníci dočkají kapel z Maďarska, Lotyšska nebo Severní Makedonie,“ prozrazuje Laburdová. Podle ní Khamoro i letos nabídne koncerty světově uznávaného gypsy jazzu. Organizátoři slibují hvězdy světového formátu.

Autor: