Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Světový Rock For People. Našlapaný festival přivítá 40 tisíc diváků, zahrají The Offspring i The Prodigy

Skupina The Offspring foto: archiv Rock for People

Co se týče čistě rockové hudby, dostal se královéhradecký festival Rock For People už před několika lety s náskokem do čela českých festivalů. Nikdo nepřiváží v jeden rok tolik neoddiskutovatelně velkých rockových hvězd a 29. ročník přehlídky, která se uskuteční 12. až 15. června v hradeckém Parku 360, to jen potvrzuje.
  14:00

Pořadatelé festivalu zahrnutého porotou European Festival Awards opakovaně mezi top 10 evropských festivalů letos počítají se čtyřiceti tisíci návštěvníky a kapacita je těsně před vyprodáním, přičemž některé typy vstupenek (jednodenní na vybrané dny nebo VIP verze permanentek) už k dispozici nejsou.

To, čím se přehlídka v Hradci Králové vymyká běžnému festivalovému standardu, je i jeho ekologický rozměr. Pořadatelé využívají alternativní zdroje energie k pohánění pódií, třídí na sedmnáct druhů odpadu, nabízejí mimo jiné catering pouze z rostlinných surovin a využívají bezemisní dopravu.

Každý ze čtyř festivalových dní má svého velkého headlinera. Ve středu 12. června to budou britští The Prodigy, jedna z nejúspěšnějších elektronických skupin všech dob, jež celosvětově prodala přibližně 25 milionů desek a zaznamenala sedm po sobě jdoucích alb na prvním místě britské hitparády.

Skupina byla v 90. letech zásadní tím, že jako jedna z prvních díky svému zvuku a energii smířila tehdy doslova znepřátelené tábory fanoušků elektronické a rockové hudby a ovlivnila nejen řadu následovníků, ale i starších tvůrců, například Davida Bowieho.

Headlinerem čtvrtka 13. června budou punkové legendy The Offspring, kapela, která pomohla v devadesátých letech doslova exhumovat nekompromisní punkrockovou hudbu, když navázala na její tradici ze sedmdesátých let, ale přidala do ní hodně současného cítění i zvukových postupů. V pozici velkých rockových hvězd setrvale objíždějí celý svět a ve svém stylu patří k nejvyhledávanějším.

Se Springsteenem v čele. Jaké kulturní události nás letos čekají?

Nejočekávanějšími účinkujícími pátečního programu 14. června budou čerství držitelé Brit Awards Bring Me The Horizon. V pozici headlinerů hráli na největších britských festivalech, kde jim fandila stotisícová publika.

Festivalové dění v sobotu 15. června uzavře další hvězda z Velké Británie, šestadvacetiletý Yungblud, jezdec po prvních příčkách žebříčků a mistr videoklipové hudební kultury s neuvěřitelným dosahem na streamovacích platformách, kdy má jen na Spotify šestimilionovou sledovanost každý měsíc.

Z dalších zahraničních účinkujících se návštěvníci mohou těšit třeba na zpěvačku Avril Lavigne, zpěváka kapely Slipknot Coreyho Taylora nebo Kerryho Kinga z legendárních Slayer v sólových projektech, úderné metalisty Parkway Drive, legendární Pendulum, berlínské post techno punkové duo Brutalismus 3000 nebo kapelu Dogstar, v níž na baskytaru nehraje nikdo menší než slavný herec Keanu Reeves.

Rock for People

  • Hradec Králové, Park 360
  • 12.–15. června 2024

Rock For People samozřejmě na svých pódiích představuje i domácí interprety, byť jsou v dnešní světově rozmáchlé podobě festivalu samozřejmě v menšině. Budou mezi nimi jak klasikové kalibru Ecstasy of St. Theresa (jež letos slaví comeback), Mňága a Žďorp, Visací zámek nebo Znouzectnost, stejně jako aktuální jména Anna Vaverková, Annet X či Lakeside X a v neposlední řadě třeba i bizarní příležitostný country projekt hudebníků z několika českých rockových kapel Lufťáci.

Kromě hudebních vystoupení nabídne Rock For People také pestrý doprovodný program v podobě divadla, tance, filmových projekcí, stand up comedy nebo DJs afterparties.

Autor: