Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kafkovský ročník startuje: kde během festivalu ve Varech potkat hvězdy a které filmy si nenechat ujít?

Hotel Thermal v Karlových Varech se připravuje na 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu. (26. června 2024) foto: Petr Przeczek, MAFRA

Už zítra začíná v Karlových Varech 58. ročník mezinárodního filmového festivalu. Na které filmy se vyplatí zajít? Jaká želízka v ohni hlavní soutěže mají čeští filmaři? A kde potkáte největší tuzemské i světové hvězdy?
  19:00

Herec a režisér Viggo Mortensen se v sobotu večer stane prvním z držitelů letošních čestných cen karlovarského filmového festivalu. Ještě než návštěvníci festivalu uvidí Mortensenův film Až na konec světa, čeká je premiéra nové znělky – jejím protagonistou je Benicio del Toro, který byl ve Varech před dvěma lety a odvezl si odtud Cenu prezidenta MFF.

Tehdy byla ještě velká a těžká, pro letošní ročník pořadatelé ve spolupráci se sklárnou Moser připravili sošky, které jsou o 7,5 cm nižší, průměr křišťálové koule je o 2,4 cm menší a na váze jim ubylo 1,8 kg. Jejich přebírání ani uskladňování se tak už nemusí nikdo obávat, budoucí znělky tím nicméně přišly o jednu z oblíbených point.

Jedna z nejvýraznějších osobností, které na letošní ročník karlovarské přehlídky dorazí, ostatně nedostane žádnou sošku, zato obohatí aktuální tematickou sekci Touha stát se Indiánem: Kafka a film, inspirovanou stým výročím úmrtí jedinečného spisovatele.

Americký režisér Steven Soderbergh osobně uvede svůj film Kafka z roku 1991, který natáčel v patřičně přízračném prostředí porevoluční Prahy.

Natočený materiál po letech přestříhal, přibarvil, výsledek zkrátil a přejmenoval hlavního hrdinu, takže bude moci ve Varech představit také svůj nový film Mr. Kneff.

Dalšími snímky v kafkovské sekci jsou například Proces (1962) Orsona Wellese, Postava k podpírání (1963) Pavla Juráčka, Nájemník (1976) Romana Polanského, Interview (1987) Federika Felliniho nebo Amerika (1994) Vladimíra Michálka.

Ceny pro úspěšné muže

Mezi čestnými cenami pro letošek chybí Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii – možná se o ni žádný z letošních hostů nezasloužil tak jako Mel Gibson nebo Russell Crowe, anebo se prostě pořadatelé jen rozhodli systém čestných cen zjednodušit.

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary letos dostanou vedle Vigga Mortensena také anglický herec Clive Owen, německo-španělský herec a režisér Daniel Brühl a český reprezentant Ivan Trojan.

Kde potkat hvězdy

Viggo Mortensen

Viggo Mortensen a Jiří Bartoška
  • 28. 6. 18.00
    Příjezd na červený koberec. Thermal, Velký sál – na slavnostním zahájení festivalu převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede svůj film Až na konec světa
  • 29. 6. 14.00
    Thermal, Velký sál – uvede film Až na konec světa

Iva Janžurová

Iva Janžurová
  • 30. 6. 14.00
    Městské divadlo Karlovy Vary – uvede film Janžurka
  • 2. 7. 18.00
    Kino Čas – uvede film Janžurka
  • 2. 7. 21.00
    Kino Čas – uvede film Zámek

Steven Soderbergh

Steven Soderbergh
  • 30. 6. 14.00
    Příjezd na červený koberec. Thermal, Velký sál – uvede film Mr. Kneff
  • 1. 7. 13.00
    Městské divadlo Karlovy Vary – uvede film Kafka
  • 1. 7. 16.30
    Kongresový sál – KVIFF Talk

Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová (Karlovy Vary, 1. července 2022)
  • 29. 6. 16.00
    Kino Pupp – uvede film Vražda ing. Čerta

Daniel Brühl

Daniel Brühl
  • 4. 7. 14.00
    Příjezd na červený koberec. Thermal, Velký sál – převezme Cenu prezidenta MFF KV a uvede film Soused

Nicole Holofcenerová

Nicole Holofcenerová
  • 30. 6. 19.00
    Kino Pupp – uvede film Zraněné city
  • 1. 7. 19.00
    Kino Pupp – uvede film A dost!
  • 2. 7. 20.30
    Malý sál Thermal – uvede film Zraněné city
  • 3. 7. 19.00
    Kongresový sál Thermal – uvede film Není zač
  • 4. 7. 19.00
    Kino Pupp – uvede film A dost!

Clive Owen

Clive Owen (Pasadena, 6. února 2024)
  • 5. 7. 13.00
    Císařské lázně – KVIFF Talk: Awards Chatter LIVE s Clivem Owenem
  • 5. 7. 17.00
    Příjezd na červený koberec. Thermal, Velký sál – uvede film Na dotek
  • 6. 7. 18.00 Příjezd na červený koberec. Thermal, Velký sál – převezme Cenu prezidenta MFF KV

Ivan Trojan

Ivan Trojan před Dejvickým divadlem (18. dubna 2024)
  • 4. 7. 14.30
    KVIFF.TV Park – KVIFF Talk
  • 4. 7. 16.00
    Městské divadlo – uvede film Karamazovi
  • 6. 7. 18.00
    Příjezd na červený koberec. Thermal, Velký sál – převezme Cenu prezidenta MFF KV
Zobrazit více
Sbalit

Jakousi shodou okolností jde o samé bílé muže, což by možná někde jinde ve světě vyvolalo lehkou (nebo těžkou) kontroverzi.

Dodejme však, že pět filmů z dvanácti v hlavní soutěži natočily ženy, což je poměr, který by leckteré jiné festivaly mohly Karlovým Varům naopak závidět.

Genderové zastoupení pomáhá vyvážit třeba též Pocta Nicole Holofcenerové – trojice filmů, jimiž přehlídka připomene režisérku považovanou za přední osobnost amerického nezávislého filmu.

Její filmografie však zahrnuje také režijní účast na seriálech Sex ve městě, Gilmorova děvčata nebo Odpočívej v pokoji, o to může být návštěvníkům festivalu bližší.

Překvapení a jistoty

Program přehlídky tradičně přináší pestrý mix námětů a filmařských přístupů. Filmy v hlavní soutěži i soutěži Proxima jsou v drtivé většině světové premiéry a nezřídka i první či druhé celovečerní filmy svých tvůrců, a divákům tak chystají především překvapení.

Naopak jistotu zaručenou například účastí vybraných snímků na dříve konaných světových festivalech přináší i letos oblíbená sekce Horizonty.

Hlavní vítěze z Berlinale ani Cannes sice Vary tentokrát neuvádějí, přesto je v nabídce množství atraktivních titulů.

Z nedávno skončeného festivalu v Cannes do Varů doputoval například film Grand Tour režiséra Miguela Gomese oceněný za režii nebo snímek Yorgose Lanthimose Milé laskavosti, který na Azurovém pobřeží přinesl hereckou cenu Jessemu Plemonsovi. V canneské soutěži měl premiéru i nový film Paola Sorrentina Parthenope.

České filmy v soutěži i mimo ni

Karlovarský festival tradičně nabízí možnost zhlédnout v premiérách filmy českých tvůrců (a někdy je možná ve Velkém sále Thermalu s patřičným glamourem vidí více lidí než potom v běžných kinech). Účast českých režisérů v soutěžích je letos slabší než v některých jiných letech, další příděl českých filmů však letos nabízejí nesoutěžní sekce.

Do hlavní karlovarské soutěže se letos podařilo proniknout dvěma filmům v české režii: tuto neděli bude mít na festivalu světovou premiéru komedie Mord debutujícího tvůrce Adama Martince. Film dostal mezinárodní název Our Lovely Pig Slaughter a točí se okolo venkovské zabijačky. „Je podivuhodně trefnou studií české nátury, která niterným vykreslením postav i břitkým humorem evokuje vrcholná díla československé nové vlny,“ slibuje programová anotace.


V úterý přijde na řadu rodinné drama Světýlka laureátky karlovarské ceny za režii z roku 2022 Beaty Parkanové. Příběh sleduje rozpad rodiny dětskou optikou: „Klíčovou dírkou, uchem přitisknutým na dveře, očima, které jsou ve výšce pasu dospělých. Každý den jednou končí a tento se stává pro Amálku zlomovým.“


Českou koprodukční účast má také snímek Ema a smrtihlav slovenské režisérky Ivety Grófové, který první diváci zhlédnou už tuto sobotu. Děj filmu se vrací do temných 40. let minulého století: „Bouřlivá nálada ve společnosti postihuje i maďarskou vdovu Mariku, která přichází o práci v arizovaném krejčovství. Kvůli sílícím protimaďarským tendencím se stahuje do ústraní, navíc i kvůli tomu, že ukrývá židovského chlapce.“


Mimo soutěže, přesto ve svém hlavním programu uvádí karlovarský festival například očekávané retro Jiřího Mádla Vlny odehrávající se v roce 1968. V sekci Zvláštní uvedení je bude poprvé promítat v pondělí. Středobodem Vln je podle festivalové anotace Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu, místo plné talentovaných osobností s širokým rozhledem, jazykovou výbavou a především snahou o poctivou novinářskou práci, v jejímž středu je a musí být pravda.

Sekce Zvláštní uvedení nabízí také Zahradníkův rok Jiřího Havelky s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli – snímek inspirovaný skutečným příběhem bezpráví páchaného na mírumilovném zahradníkovi bohatým sousedem.

Celovečerní debut Marie-Magdaleny Kochové Ta druhá zkoumá fenomén takzvaných „skleněných dětí“, které vyrůstají se sourozencem se speciálními potřebami.

Na programu Zvláštního vedení jsou též dokumenty: Tatabojs.doc Marka Najbrta, Ještě nejsem, kým chci být – portrét fotografky Libuše Jarcovjákové od režisérky Kláry Tasovské nebo Architektura ČSSR 58–89 režiséra Jana Zajíčka.

V sekci Horizonty našel domov animovaný film Kristiny Dufkové Život k sežrání natočený podle knihy Mikaëla Olliviera. A v sekci Návraty k pramenům bude mít premiéru portrét Ivy Janžurové Janžurka, který natočila hereččina dcera Theodora Remundová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!