Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Aragorn v bekovce, Rush s rozhalenkou. Bartoška uvítal první hvězdy Varů

Do Karlových Varů dorazil herec Viggo Mortensen, kerý si v pátek převezme cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede film Až na konec světa. (27. června 2024) foto: Profimedia.cz

Do Karlových Varů dorazil herec Viggo Mortensen, který si v pátek převezme cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede film Až na konec světa, pro který napsal scénář, režíroval ho a hraje v něm. Na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary přijel i australský herec Goeffrey Rush, který se tentokrát stane členem poroty.
  22:25

Americký herec Mortensen se stal slavným především rolí Aragorna v sáze Petera Jacksona Pán prstenů. Na zahajovacím večeru filmového festivalu převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede svůj snímek Až na konec světa.

Držitel mnoha ocenění Mortensen byl také nominován na Oscara a Zlatý glóbus a cenu BAFTA za roli svérázného otce netradiční rodiny z filmu Matta Rosse Tohle je náš svět a za úlohu mazaného podvodníka Tonyho v komedii Zelená kniha. Film Tohle je náš svět získal na MFF Karlovy Vary 2016 diváckou cenu deníku Právo.

Oba herce přivítal v Karlových Varech ředitel festivalu Jiří Bartoška. Zvolili pohodlnější oblečení. Zatímco Mortensen přijel v tričku a na hlavě měl bekovku, Geoffrey Rush doplnil džíny sakem a rozhalenou košilí.

Viggo Peter Mortensen se věnuje i hudbě a poezii. Všestranný umělec odstartoval hereckou kariéru v polovině 80. let, mimo jiné ve filmu režiséra Petera Weira Svědek nebo dramatech Rennyho Harlina Věznice a Davida Anspaugha Divocí koně.

Pro stejnou sošku jako hlavní hvězda festivalu si během festivalu dojdou i německý herec a režisér Daniel Brühl či britský herec Clive Owen. Třetí jmenovaný, držitel Zlatého glóbu i ceny BAFTA, ji dostane až na zakončení. Ocenění s názvem Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii se tak letos udělovat nebude.

Australský herec a držitel Oscara Goeffrey Rush byl v Karlových Varech už před dvěma lety, kdy převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Rush získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Záře. Získal dva Zlaté glóby, cenu Emmy či divadelní cenu Tony.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!