Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nakladatelství Fotorenesance představuje mladé talenty v šesti nových publikacích

Dvě z publikací, které vydalo nakladatelství Fotorenesance foto: Repro LN

V době, kdy je vydání jakékoliv publikace riziko a kdy někteří knihkupci kvůli malým obratům ukončili živnost, se Karel Koutský, fotograf a majitel nakladatelství Fotorenesance, pustil do nejistého projektu. Během covidu, kdy nemohl pořádat výstavy, se rozhodl pro své nakladatelství připravit další fotografické knihy.
  5:00

Navázal na předešlou produkci Fotorenesance, která od roku 2014 dodala na knižní trh několik monografií významných fotografů, například Jaroslava Rösslera, Josefa Sudka, Alfreda Stieglitze a jiných.

Právě americký fotograf Stieglitz, zakladatel sdružení Fotosecese, Koutského inspiroval při hledání názvu nakladatelství a pak i svými dalšími aktivitami. „Byl nejen výtečný fotograf, ale dokázal prosadit i ty, u nichž rozpoznal umělecký potenciál. Vystavoval je a vydával jim knihy,“ říká Koutský, jenž tuto ideu převzal. Chce s novými autory, jejichž dílo by bez jeho přičinění zapadlo, pokračovat v tradici kvalitní české fotografie.

„Snažím se zviditelnit talenty, které zatím neměly možnost se etablovat. Můžeme se pochlubit velikány typu Josefa Sudka, Jaromíra Funkeho, Františka Drtikola a je důležité, aby se na jejich tvorbu navázalo. Vydávám monografie osobnostem, které odborná veřejnost zná, ale širší publikum ne, patří k nim třeba Petr Helbich, Jan Reich nebo František Dostál,“ vysvětluje.

Bez pomoci společnosti TME-solutions, jenž v oblasti kultury podporuje aktivity, které nejsou v popředí obecného zájmu, by tento projekt nemohl uskutečnit, byť by jeho snaha budovat tradici české fotografie byla sebeosvícenější.

Nejen recyklovat již vydané

Fotorenesance přichází na trh s monografiemi málo známých jmen, zájemci o její novou produkci se budou nejspíše rekrutovat především z řad znalců fotografie. Vydat opět třeba Karla Plicku by bylo marketingově prozíravější a s nadějí na finanční zisk nebo alespoň návratnost vložených peněz. Koutský ale nechce jenom recyklovat již vydané, v posledních měsících proto připravil šest nových fotografických publikací.

Kniha s lakonickým názvem Fotografie Petra Cetkovského, lékaře, který se fotografii věnuje přes dvacet let, přináší černobílé i barevné snímky z jeho zahraničních cest. Loni stejnému autorovi vydal knihu Z amerických měst. Pod názvem Fotografie vydává Fotorenesance knižně další snímky Petra Helbicha, rovněž profesí lékaře, podle Koutského již nestora české fotografie. Tentokrát je Helbichova monografie zaměřena na snímky z přírody. Autor René Hrala v monografii Éter představuje metafyzickým způsobem černobílé fotografie velkého formátu.

Dvě z publikací, které vydalo nakladatelství Fotorenesance

František Dostál, nazývaný českým Henrim Bressonem, se stačil ještě dožít vydání svých fotografií, jejichž tématem jsou humorné momenty z ulic Prahy. Z dalších již vydaných autorů je to Tomáš Straka (Fotografie), Simona Jurášková (Jinými směry). Jednu publikaci věnoval Karel Koutský i vlastní tvorbě zaměřené na městská zákoutí. Zároveň připravuje první monografii Aleny Vykulilové, Karla Bartoně a Petra Bruknera, herce Divadla Járy Cimrmana. Janu Reichovi připravuje Fotorenesance monografii s názvem Paříž.

V obsahu všech knih převažují kvalitní reprodukce fotografií, texty jsou v české i anglické verzi, jejich autorkou je Gabriela Kumar Sharma z New Yorku. Monografie vycházejí v malém nákladu, s použitím digitálního tisku, který se svojí kvalitou již vyrovná ofsetu. Grafiku knih svěřil Koutský Bohuslavu Šírovi z Ateliéru Avart.

Autor:

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...