Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jarmila Poláková se stane první ženou v Producentské síni slávy

Producentská legenda Jarmila Poláková foto: Michal Hladík

Přední producentka dokumentárního filmu a hlavní osobnost produkční společnosti Film & sociologie Jarmila Poláková vstoupí v neděli večer na 58. ročníku MFF Karlovy Vary jako první žena do Producentské síně slávy. Před ní se této pocty dostalo producentům Jiřímu Ježkovi a Jaromíru Kallistovi. Ocenění vyhlašuje již potřetí Asociace producentů v audiovizi (APA).
  16:57

Jarmila Poláková převezme ocenění v podobě nové sošky v neděli 30. června v Grandhotelu Ambassador Národní dům z rukou režisérky Heleny Třeštíkové a producentky a dramaturgyně Aleny Müllerové.

Jak uvedla APA, v práci Jarmily Polákové se spojovala akademická sféra, sociologie, historie i filozofie s filmovým dokumentem, známá je i jako producentka filmu Občan Havel.

Představenstvo APA se na nominaci producentky Jarmily Polákové shodlo jednohlasně, uvedl předseda Vratislav Šlajer. „Dokumentární film vždy představoval silný proud české audiovize, kvalitou a úspěchem často předčí hraný film. Jarmila svou prací zásadně přispěla k jeho rozvoji a společenskému významu, navíc je stále aktivní producentkou a vzorem i inspirací dalším generacím producentek a producentů,“ sdělil.

Den po převzetí sošky 1. července vystoupí Poláková v KVIFF.TV Parku v moderovaném rozhovoru o svých zkušenostech a začátcích producentství v české kinematografii, předcházet mu bude delší dvacetiminutová projekce medailonku o ní.

Společnost Film & Sociologie byla první porevoluční nezávislá filmová produkce, která se zabývala dokumentární filmem. Jako její hlavní osobnost Poláková spolupracovala s předními intelektuály a umělci a pomohla růstu dvou generací dokumentaristek a dokumentaristů. Poláková stojí například za snímky Okno do duše umírajících, Řekni mi něco o sobě – René, Pavlína, Láďa, Martin, Milan, Proroci a básníci, Kamenolom Boží, Olga nebo Jak jsem se stala partyzánkou.

Poláková začala původně po studiích na ČVUT v Praze pracovat jako inženýrka v Ledči nad Sázavou, zde se zapojila do organizace filmového a hudebního klubu, z něhož se zrodil folkový festival v Lipnici nad Sázavou. Na něm se Poláková podílela jako dramaturgyně. Festival překračoval ve druhé polovině 80. let hranice žánrů i režimem povolených pravidel. Mezi osobnostmi, které zde veřejně vystoupily, patřil i tehdejší disident Václav Havel.

U příležitosti třetího ročníku Producentské síně slávy vznikla ve studiu Qubus sochaře a designéra Jakuba Berdycha Karpelise soška ve tvaru do skla zalitého mosazného vykřičníku. Do producentské síně slávy APA jsou od roku 2022 uváděni nezávislí producenti, kteří se po roce 1989 výrazně zasadili o formování této profese v českém audiovizuálním prostředí.

Medailonek věnovaný Jarmile Polákové:

Autoři: ,