Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jeden večer s Casanovou

Kultura

  10:18
PRAHA - Režisér Lasse Hallström (Pravidla moštárny) dostal evidentně chuť natočit si hravý a veselý snímek, roztančený jako benátský karneval. Taková je totiž jeho verze příběhu legendárního milovníka Casanovy.

Casanova foto: FalconReprofoto

Na pomoc si vzal postupy z commedie dell'arte, šarm Heatha Ledgera a autentická benátská zákoutí.

Jedna noc s Casanovou a jste na celý život zatracena! - To beru! odpoví jedna z novicek kláštera a ostatní dívky v duchu přitakají. Tou dobou už Casanova uniká ze svaté půdy před inkvizitory po střechách benátských paláců. Je to jen první z mnoha honiček v Hallströmově filmu, pravidelně je střídají šermířské souboje, tu a tam nějaká ta rvačka, která skončí pádem do kanálu. Akční scény tu ale nejsou dominantní. Převažuje nad nimi rozvernost romantické komedie plné záměn, převleků a osudových lásek, tak jak je známe třeba ze shakespearovských komedií.

Ti praví se nakonec najdou
Casanovu zastihneme v okamžiku, kdy mu jde (opět) o krk, pomoci by mu mohl sňatek s počestnou dívkou. A tak se zasnoubí s panensky půvabnou, leč velmi sexuchtivou Viktorií.

Ve stejné době se ale jeho oko zakouká do docela jiné dívky: sebevědomé feministky Francesky (Sienna Millerová). Ambiciózní bojovnice za práva žen píše pod mužským pseudonymem odvážné texty a v přestrojení proniká na akademickou půdu, která je ženám zapovězena. Poslední, oč má zájem, je přízeň proslulého proutníka.

"Jste zosobněním všeho, proti čemu píši své texty," vmete do obličeje Francesca Casanovovi. Jenže trpělivost růže přináší a láska je mocná čarodějka. Casanovova nadbíhání Francesce a její úhybné manévry by celých sto deset minut filmu nezaplnily, a tak je na hlavní milostnou linku navěšeno bezpočet romanticko-komickoakčních vedlejších motivů a odboček.

Postará se o ně například Jeremy Irons jako nesmlouvavý biskup Pucci, který jde po krku Casanovovi, nebo sádelnatý obchodník se sádlem Paprizzio (Oliver Platt), ten jde pro změnu po ruce Francesky.

V příběhu dojde hned k několika záměnám jmen i identit, díky nimž se řetězí komické situace. Často se z nich vybruslí prostřednictvím víc než rozverných vtípků jako v commedii dell'arte, kde se na logiku věci také moc nehledělo, hlavně aby to odsýpalo a správně se to spárovalo. A tak je to i v Casanovovi. V půvabných benátských kulisách se nakonec najdou ti praví, o nic víc tady nejde. Hallström nepředstírá, že by jeho film měl větší ambice než je romantika, hravost a humor.

Skoro mu to vychází. Heath Ledger má dost charismatu, elegance i sex-appealu, aby zvládl part chronického svůdníka. Méně přesvědčivá už je Sienna Millerová, jíž chybí cokoli více specifického a od začátku do konce zůstává jen zaměnitelnou (byť celkem energickou) kráskou.

Nicméně dohromady vytvářejí pár, jemuž lze fandit. Hallströmův Casanova se sice vykouří ze vzpomínek krátce po závěrečných titulcích, ale než na ně dojde, tak dokáže bavit.

HODNOCENÍ LN ***

Casanova
USA 2005
Scénář: Jeffrey Hatcher, Kimberly Simiová
Režie: Lasse Hallström
Kamera: Oliver Stapleton
Hudba: Alexaandre Desplat
Hrají: Heath Ledger, Sienna Millerová, Jeremy Irons, Oliver Platt, Lena Olinová a další
Distribuce v ČR: Falcon Premiéra: 16. 3. 2006

Autoři:

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...