Středa 3. července 2024, svátek má Radomír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

‚Jste narušitel, následujte mě.‘ Jiří Dvořák si zahrál bývalého pilota RAF

Kultura

  17:00
PRAHA - Pilot (Jiří Dvořák) musí riskovat vše, aby pomohl vyřešit záhadnou smrt svého spolubojovníka z RAF. Snímek Narušitel režiséra Davida Baldy zamíří do českých kin 24. ledna.

Jiří Dvořák jako pilot. Snímek Narušitel (2018). Režie: David Balda. foto: Bontonfilm

Ani dlouhá služba v armádě ještě nemusí znamenat slepé poslouchání rozkazů. Své o tom ví bývalý stíhač RAF, které ztvárnil čerstvý vítěz soutěže StarDance, herec Jiří Dvořák.  Když se po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ, tak hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. Ví, že riskuje kariéru a v neposlední řadě i život.

Jiří Dvořák jako pilot. Snímek Narušitel (2018). Režie: David Balda.
Zamyšlení. Snímek Narušitel (2018). Režie: David Balda.

Film vznikl na motivy skutečného příběhu armádního pilota Vladislava Baldy, který natočil jeho vlastní vnuk David Balda.  Baldovi bylo v době natáčení sice pouhých 18 let, ale už v takto mladém věku má na svém kontě tři celovečerní filmy. Jeho první dva, Nebeský strážce (2015) a Pomsta (2016), byly amatérského rázu. Letos na sebe ale upozornil skvěle hodnoceným snímkem Nevinná krutost z prostředí nelegálních psích zápasů. Ten vysílala i Česká televize.

Narušitel připomene jedno z temných období české historie. „Je to film o útěku za svobodou, o kontrastu mezi službou v armádě a láskou k létání. Chceme nejen vzpomenout na zločiny StB, ale taky ukázat na piloty, kteří to neměli v této komplikované době socialismu jednoduché,“ přibližuje režisér. 

Film z atraktivního prostředí pilotů a letectví využívá velké množství letových záběrů, Jiří Dvořák i všichni další herci byli při natáčení opravdu v letadle a natáčeli ve vzduchu vysoko nad zemí.Kromě Jiřího Dvořáka se diváci mohou těšit na Petra Kostku, Pavla Neškudlu, Stanislava Zindulku nebo Veroniku Arichtevu. 

Úvodní píseň k snímku nazpíval zpěvák Michal Hrůza:

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...