Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Láska se utopila v soubojích

Kultura

  9:30
PRAHA - Snímek Tristan a Isolda se natáčel mimo jiné v českých exteriérech na Křivoklátksu. Z dvou rovin literárního příběhu ale zbyla jediná. Režisér legendu oprostil od nadpřirozených věcí a razil si cestu mečem.

Tristan. foto: http://www.bioscop.cz/Reprofoto

V křivoklátských lesích a na irském pobřeží se natáčela keltská legenda o lásce předem určené k záhubě. Příběh Tristana a Isoldy režírovaný Kevinem Reynoldsem (Hrabě Monte Christo, Král zbojníků Robin Hood) a podléhající producentskému dozoru Ridleyho Scotta se ovšem mnohem více podobá dobrodružným středověkým rytírnám než mytické lovestory.

Tvůrci z něj očesali vše nadpřirozené, pevně ho usadili v dobových reáliích a dali mnohem více vyniknout bitvám a soubojům vedeným meči než těm, v nichž jde o srdce. Řekněme, že si scenárista vybral ze dvou vrstev příběhu tu druhou - pokud je ta první o přemožitelích draků, čarovných nápojích lásky a hrdinech vyléčených vílami a druhá se týká sporů o trůn. Není to vůbec špatná cesta, ale ani ideální.

Titulní dvojici sledujeme od útlého dětství, kdy Tristan osiří při bitvě s irskými nájezdníky a Isolda, dcera irského krále, truchlí nad smrtí matky. Jejich cesty se spojí až po deseti letech, kdy je po jedné z bitev zdánlivě mrtvému Tristanovi vypraven pohřeb na moři. Jeho loďka dopluje až k irským břehům, kde mladíkovo bezvládné tělo najde a uzdraví Isolda.

Jejich láska je ovšem předem prokleta. Cit musí ustoupit „státním zájmům“ a Isolda se stane „předmětem“, který má zajistit mír mezi znepřátelenými irskými a anglickými rody. Tristan musí volit mezi láskou k ženě a loajalitou ke svému nejlepšímu příteli.

Navzdory spletitosti příběhu se tu vše odvíjí velmi (snad až příliš) srozumitelně a logicky. Snaha o „zprůhlednění“ vyprávění také možná stála za rozhodnutím oprostit legendu o vše nadpozemské. Jenže s důslednou logikou a potřebou každý krok vyargumentovat se ztrácí i kouzlo fatálního citu a láska Tristana a Isoldy uvězněná v mantinelech scénáře příliš nefunguje.

Své tu hraje i obsazení. James Franco je mnohem přesvědčivější s mečem v ruce než na mileneckém loži. Svou lásku k Isoldě dává najevo výhradně slzami zakaleným pohledem, což není mnoho. Navíc má jeho přítel ve zbrani a sok v lásce Marke díky herci Rufusi Sewellovi mnohem více charismatu.

Mezi oběma se pak zmítá Sophia Mylesová coby Isolda - půvabná, senzitivní, duchaplná, ale odsouzená k pasivní roli.

Díky mlžnému oparu a zelenomodrému nádechu má film svou specifickou atmosféru. Scény na písčitém pobřeží omývaném oceánem, zelených irských pláních, ale i v listnatých českých lesích netrpí amatérskou hrou na středověk, ale poctivě nás vtáhnou do doby dávno minulé.

V záběrech neruší české reálie a naši herci (Marek Vašut či Barbora Kodetová) se objeví jen v úvodní sekvenci. Tristan a Isolda obstojí jako výlet do středověku, jako historický epos i jako dobrodružná a akční podívaná. Jako milostný příběh už méně. Osudová láska by si jednoduše zasloužila více citu.

Tristan a Isolda (VB/Německo/ČR 2005)
Scénář: Dean Georgaris
Režie: Kevin Reynolds
Kamera: Artur Reinhart
Hudba: Anne Dudleyová
Hrají: James Franco, Sophia Mylesová, Rufus Sewell a další
Distribuce v ČR: Bioscop
Premiéra: 4. 5. 2006

Autoři:

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.