Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

LN: Knížák: Kritici mají mindráky

Kultura

  21:48
PRAHA - Skoro tři hodiny trvající tisková konference, kterou včera svolalo vedení Národní galerie, aby se obhájilo proti sílící kritice, mohla klidně trvat čtvrt hodiny. Její děj byl prostý: grémium vzorně podpořilo svého ředitele Milana Knížáka. Šéfové sbírek postupně v dlouhých monolozích dokládali, že instituce není ztrátová a funguje bezchybně.

Milan Knížák foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Jediný dramatický okamžik nastal, když Tomáš Císařovský z iniciativy Čas na změnu  vyzval Milana Knížáka, aby požádal svého zřizovatele – ministerstvo – o vypsání mezinárodního konkursu na post ředitele NG. Knížák oznámil, že neví proč by to měl činit. „Udělejte si to sami. Já stejně vím, že bych konkurs vyhrál.“ oznámil. Načež  výtvarná publicistka Lenka Lindauerová suše poznamenala, že ale konkurs na ředitele NG nevyhrál.

To byla chvíle pro náměstka Tajče, který kdykoliv došlo jen k náznaku, že by pan generální mohl ztratit půdu pod nohama, přiskočil a podepřel ho novou hromadou čísel. V této chvíli šalamounsky pravil, že Knížák se konkursu zúčastnil, což prý těžko někdo může zpochybnit.

Sám Milan Knížák, zaštítěný disiplinovanými šéfy, do jejichž výstupů se dramatickým akcentem co chvíli vklínila tisková mluvčí, promluvil až po první hodině. To už bylo auditorium umláceno čísly, v kterých se nikdo nevyznal,  rozklady o skvělém programu, akvizi, zápůjčkách do prestižních galerií.

Pan generální se snažil tvářit neutrálně, ale potěšení z toho, jak sešikoval své podřízené, nedokázal skrýt. Napadl bývalého šéfa staré sbírky Fajta, své kritiky jako vždy označil za osoby zamindrákované a bez znalostí. Řekl, že galerie dělá vše správně a hledá svou cestu. „Vyčítá se mi, že mám podporu politiků, kéž by to byla pravda, mohl bych je tak získat pro galerii,“ uzavřel.

Celou reportáž a další podrobnosti
si přečtěte ve středečním vydání deníku