Čtvrtek 11. července 2024, svátek má Olga
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Mám snad propouštět baletky?

Na ministerstvo kultury jsem chodil s čepicí v ruce, stál jsem v průvanu vrátnice, vzpomíná ministr Václav Jehlička.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stepan Benda

28. 6. 2007 11:38
Kultura az po zradle

Vazeni,

tyhle diskuse znam a je mi z nich na bliti. Vstoupili jsme do Evropy a musime setrit.  Ziji ve "svobodnem" svete uz skoro 40 let a jeste jsem nikdy nezazil, ze by se "nemuselo" na kulture setrit. Je to " Armutszeugnis" (cesky snad "dukaz ubohosti") nasi Civilizace.Jednou jsem kdesi cetl, ze v Pergamonu cela dlouha desetileti davali na to jejich divadlo asi 30 % sveho tehdejsiho statniho rozpoctu. A to bylo v dobe, kdy dokonce i otroci jiz meli od statu placeny "Altersversorgung", tzn. byli pod penzi. To je fakt a zadnej vtip.Ale to byli stari Rekove, o jejichz filozofii, divadle a umeni vykladame nasim detickam ve skole do dnes. Nad nami  si budou pristi generace jenom odplivovat, anebo budou jeste horsi, nekulturni magori, nez jsme my.Ale Jehlickovi to slouzi ke cti, ze sebe jako "ministra kultury" nechce nechat udelat  nejakeho    nekulturniho likvidatora.

Stepan Benda, t.c. Berlin

0 0
možnosti

Petr

27. 6. 2007 17:38
At jde do pr.dele kultura i ministr.

Co si na sebe nevydela, at se zrusi!

0 0
možnosti

satorie

26. 6. 2007 9:25
Mám snad propouštět baletky?

Kdo se včera koukal v TV na pořad, jak se v Česku staví dálnice každý km o 200 mil. CZK dráž než v Německu z peněz daňových poplatníků, ten ať se nediví, že tu nejsou peníze na loutková divadla pro děti.

0 0
možnosti

Emil

26. 6. 2007 3:08
PODEKUJTE SALCMANUM, KLAUSUM ATD.

Neskodi se pripomenout, ze  diky naproste bezstarostnosti Klausovi vlady, bylo v bankach zniceno 500 miliard, ty dnes chybi v rozpoctech.

0 0
možnosti

mmf

25. 6. 2007 23:07
Jehlička : Mám propouštět baletky ? Když už , tak nejdříve propusťte ČUNKA , výrazně připěl

pokud je to vůbec ještě možné , k masívnímu propadu POSLEDNÍCH ZBYTKŮ KULTURY V POLITICE . Hlavní zásluha bratra Jehličky je vymizení M.Štěpánka z jeho křesla . Ve všem ostatním bude stejně přínosný jako celá jeho partaj v libovolné koalici . Koryta jsou nejdůležitější  a baletky se uživí možná ještě lépe na vládních recepcích jako děvčata pro všecko , nebo je pustit do Perlovky . Bohužel tam není jezero pro LABUTĚ .,,,,,,? 

0 0
možnosti

Hana

26. 6. 2007 17:00
Re: Jehlička : Mám propouštět baletky ? Když už , tak nejdříve propusťte ČUNKA , výrazně připěl

Jsi sprostý,máš představu kolik energie do své přípravy na povolání věnovala  baletka a konec konců i stát.Probůh,vždyť nejsme v prvobytně pospolní společnosti,kdy  kultura stála ještě bokem.Podívejme se na vyspělé státy,jak kultura je výkladní skříní země a nezapomínejme ,že všechno co člověka zušlechtilo je kultura.

0 0
možnosti

Kanuk

25. 6. 2007 20:11
Problém českého divadla

je v tom, že plebs miluje kýče, jejichž předvádění je pod důstojnost umělce, který dbá o svoji úroveň. Co bylo divadlo Semafor? Výrobna šlágrů a odrhovaček, které si pískal každý vrabec na střeše. (S hlediska "seriozního" umělce, pány a dámy z divadla Semafor prosím o prominutí).

0 0
možnosti

Kanuk

25. 6. 2007 20:14
Re: Problém českého divadla

Teď koukám, že "koala" řekl zhruba to samé, jen trochu noblesněji.

0 0
možnosti

koala

25. 6. 2007 20:06
proč podporovat

Na sebe si vydělá vždycky jen masová kultura. Kvalitní věci pro nemasové publikum si holt žádají podporu. Je to tak všude v civilizovaném světě. Co v této "diskuzi"  budí takovou nelibost, je  spíše  tušení  neprůhledného systému, jakým jsou peníze na kulturu rozdělovány.

0 0
možnosti

Losser

25. 6. 2007 19:48
S Jandákem jedna ruka..

Fajn člověk s Jandákem jedna ruka...

0 0
možnosti

starej

25. 6. 2007 18:07
divadla

 v  revoluci řvala, že nechtějí být placeni státem, že si na sebe vydělají. Tak musí dělat vše aby si vydělaly, jinak klidně zrušit. Stejně to dopadne jak s naší slavnou, veřejnoprávní, reprízovou ČT. Diváků ubývá a svádí to na internet. Občane plať. Vážení asi toho moc neumíte, že?

0 0
možnosti

xxx3

26. 6. 2007 14:10
Re: divadla

kdyz jste byl sam naposledy v divadle, ve kterem a na cem?

0 0
možnosti

Gazda Jan

25. 6. 2007 17:47
Pan ministr Jehlička je po delší době někdo, kdo kultuře a jejímu financování rozumí

Ve světě, kde se dotují pastelky pro prvňáky, ježdění po dálnici, výroba zastaralých televizí a ještě větší hovadiny se prostě dotují i baletky a hrady a zámky. Ale jádrem toho co se ministr snažil netušícím naznačit bylo to, že aby mohla kultura vydělávat, musí alespoň zaplatit nějakou uvaděčku, baletku nebo průvodkyni a ne vymýšlet, jak zrušit příslušné místa a pak se divit, že prázdné divadlo nebo hrad  sám ze sebe  nic nenese.  

0 0
možnosti