Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Aragorn na koberci rozdával podpisy, pak dostal cenu. Varský festival začal

Kultura

  13:23aktualizováno  19:26
V Karlových Varech začal 58. ročník mezinárodního filmového festivalu. Potrvá do 6. července. Hlavní hvězdou slavnostního zahájení je herec a režisér Viggo Mortensen, který v Thermalu převzal cenu od Jiřího Bartošky. Po červeném koberci se prošli i Jakub Voráček, Dagmar Havlová či Tereza Maxová.

Ve znamení třicátého výročí záchrany karlovarského festivalu neslo se multimediální zahájení jeho 58. ročníku v režii bratří Cabanů.

Úvod slavnostního ceremoniálu totiž obstaral sestřih znělek, hvězd a fotografií, které ilustrovaly celou tuto dobu od roku 1994, kdy se skomírající přehlídku povedlo Evě Zaoralové a Jiřími Bartoškovi zachránit.

Následně se na jevišti Velkého sálu hotelu Thermal zjevily postavy a kostýmy připomínající dosavadních třicet slavnostních zahájení.

Letošní znělka MFF KV


„Díky Barťáku!“ objevilo se na plátně na závěr show, což si vysloužilo dlouhý potlesk publika. „Člověk si uvědomí, jak zestárnul a kolik práce celého týmu je za námi. Ukázalo se, ze ne všechna rozhodnutí státu jsou moudrá,“ uvedl pak ke vzpomínkové show sám Bartoška. Zahajovací řeč spolu s Markem Ebenem letos obstarali nezvykle přímo z potemnělého hlediště vsedě mezi diváky, kde je osvětlil reflektor.

Dlouze se tleskalo ještě ukrajinskému režisérovi Olehu Sencovovi, který na festival dorazil přímo z fronty, aby zde osobně uvedl svůj nový dokument Real.

Úvodní večer přinesl taktéž premiéru nové festivalové znělky. Jejím hrdinou je americký herec Benicio del Toro, festivalem oceněný před dvěma lety. Spolu s americkým hercem si v ní významnou roli zahrály i karlovarské oplatky. Pořadatelé vedle očekávané nové znělky uvedli i oblíbené starší kusy s Judem Lawem, Milošem Formanem a Johnnym Deppem.

Viggo Mortensen převzal cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Hlavní hvězdou večera byl ovšem americký herec a režisér Viggo Mortensen. Na jeviště přišel po působivém sestřihu jeho filmových rolí, aby z připraveného papírku přečetl pozdrav v češtině: „Dobrý večer! Je to pro mě velká čest být oceněn karlovarský festivalem.“ Od Jiřího Bartošky přitom Mortensen převzal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

„Každoročně tu v Karlových Varech oslavujete film, takže pro mne je velká čest, že jste ocenili i moji práci vypravěče. Moc vám děkuji,“ pokračoval anglicky a výslovně uvedl Jiřího Bartošku, Kryštofa Muchu a Karla Ocha jako pořadatele. Neopomněl ale zmínit i festivalové dobrovolníky. Mortensen následně promluvil i o svém filmu Až na konec světa, který festival oficiálně zahajuje. „Jsme velice rádi, že vám ukážeme náš příběh,“ řekl opět česky.

„Přátelé, považujme 58. ročník filmového festivalu v Karlových Varech za zahájený!“ ukončil pak Jiří Bartoška úvodní ceremoniál.

Po koberci se prošel i Jakub Voráček

Samotné zahájení začalo před Thermalem už po čtvrté hodině. Jako první se po červeném koberci symbolicky prošli Kryštof Mucha a Karel Och s manželkami, tedy výkonný a umělecký ředitel festivalu. Oba páry tradičně přivítala primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová. Pak už začaly najíždět známé tváře, mezi prvními herci Milan Peroutka, Robert Mikluš, moderátor Libor Bouček či třeba hokejista Jakub Voráček.

Prvních větší ovace však bylo slyšet až při příjezdu australského oscarového herce Geoffreyho Rushe s manželkou. Ten si červený koberec před Thermalem vychutnal už podruhé. Před dvěma lety si odsud totiž odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii; letos zasedne v porotě hlavní soutěže. Těsně po Rushovi vystoupila z vozu další členka poroty, česká herečka Eliška Křenková.

Výrazného potlesku se dočkal i prezident a hlavní tvář přehlídky Jiří Bartoška. Hned za ním se pak po červeném koberci prošel hlavní moderátor festivalu Marek Eben. Mezi dalšími pak do Thermalu zamířili herci Miroslav Donutil, Jana Švandová, Elizaveta Maximová, Aňa Geislerová, Vojtěch Dyk s Tatianou Dykovou, Jiří Macháček, Dagmar Havlová, Jenovéfa Boková či modelka Tereza Maxová.

Hlavní hvězda zahájení, herec a režisér Viggo Mortensen do Karlových Varů dorazil už ve čtvrtek. Na červeném koberci se jako největší jméno večera objevil před tři čtvrtě na šest. Po vystoupení z vozu okamžitě vyrazil k fanouškům a začal se poctivě podepisovat a pózovat fotografům i kamerám. Před hotelem Thermal tak strávil dlouhé minuty.

Herec, jenž se proslavil rolí Aragorna v sáze Petera Jacksona Pán prstenů, uvedl v rámci zahájení již zmíněný snímek Až na konec světa, v němž hraje, napsal k němu scénář a je jeho režisérem. „Hlavní hrdinkou je neobyčejná žena, což je pro western dost neobvyklé,“ prozradil autor k filmu ještě na červeném koberci. „Je to tu každoroční oslava filmu, takže možnost uvést tu film je pro mne velkou poctou,“ dodal pak na adresu festivalu.

Držitel mnoha ocenění byl také nominován na Oscara a Zlatý glóbus a cenu BAFTA za roli svérázného otce netradiční rodiny z filmu Matta Rosse Tohle je náš svět a za úlohu mazaného podvodníka Tonyho v komedii Zelená kniha. Film Tohle je náš svět získal na MFF Karlovy Vary 2016 diváckou cenu deníku Právo.

Nejen filmem ale bude živ festivalový divák. V budově Sparkasse začne výstava Stars by Tono Stano. Expozice fotografií Tona Stana představuje veřejnosti tradiční i dosud nepředstavené fotografie významných hostů festivalu, které vznikaly mnoho let. Na večerním koncertě vystoupí večer před hotelem Thermal britská skupina Kosheen. Koncert bude pro veřejnost zdarma. Páteční program zakončí tradiční ohňostroj.

Festival každoročně představuje kolem dvou set filmů z celého světa. V soutěžních sekcích Hlavní soutěž a Proxima a v nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení lákají organizátoři na 32 filmů, z toho téměř polovinu debutů. Program je k vidění na stránkách festivalu.

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na závěr festivalu také britský herec, držitel Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen a Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii dostane herec Ivan Trojan. Dalším hostem letošního festivalu bude německý herec, režisér a producent, několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl. Ten rovněž obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

Festival přivítá i režiséra a producenta Stevena Soderbergha. Oscarový tvůrce uvede své dva filmy Kafka a Mr. Kneff v sekci nazvané „Touha stát se Indiánem: Kafka a film“.