Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Na karlovarský festival míří Viggo Mortensen, Aragorn z Pána prstenů

Viggo Mortensen ve filmu Pán prstenů foto: New Line Cinema

Hlavní hvězdou letošního MFF Karlovy Vary bude americký herec a režisér Viggo Mortensen. Na zahájení převezme ocenění z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Dalšími hvězdami budou Daniel Brühl, Clive Owen a Steven Soderbergh. V nové znělce se představí Benicio del Toro. Letošní, už 58. ročník filmového festivalu potrvá od 28. června do 6. července.
  11:19aktualizováno  12:02

Ústředním hostem karlovarského festivalu bude herec a režisér Viggo Mortensen, který se celosvětově proslavil ztvárněním Aragorna ve filmové trilogii Pán prstenů. Na slavnostním zahájení 28. června převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede westernovou romanci Až na konec světa, kterou sám napsal a režíroval. Nový film pak hned 4. července zamíří do českých kin.

Mortensen dále zaujal ve filmech Dějiny násilí, Východní přísliby, Cesta či Nebezpečná metoda a nověji ve filmech Tohle je náš svět či Zelená kniha. Jeho autorským debutem byl v roce 2020 snímek Ještě máme čas. V autobiograficky laděném díle se Mortensen představil nejen jako herec a režisér, ale i jako scenárista, producent a skladatel hudby. Stejně je autorsky podepsán i pod aktuální novinkou Až na konec světa. Americký herec byl za svou kariéru celkem třikrát nominován na Oscara a čtyřikrát na Zlatý glóbus.

Pro stejnou sošku jako hlavní hvězda festivalu si během festivalu dojdou i německý herec a režisér Daniel Brühl či britský herec Clive Owen. Třetí jmenovaný, držitel Zlatého glóbu i ceny BAFTA, ji dostane až na zakončení. Ocenění s názvem Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii se tak letos udělovat nebude.

Ikonická soška má nově upravený tvar, svůj vzhled mění po čtyřiadvaceti letech. „Je menší, lehčí, skladnější a hezčí,“ okomentoval proměnu Jiří Bartoška.

Dalším významným hostem 58. ročníku festivalu bude slavný oscarový režisér Steven Soderbergh. Respektovaný tvůrce uvede své dva filmy Kafka a Mr. Kneff, zařazené do sekce Touha stát se Indiánem: Kafka a film. Pořadatelé upozorňují, že Soderbergh přijímá pozvání na takové akce jen velice zřídka.

O zahajovací koncert se letos postará britská kapela Kosheen, vystoupení bude opět zdarma. Speciálním hostem večera bude zpěvačka Aiko, naše letošní účastnice Eurovision Song Contest, která ve Varech dospívala.

Součástí festivalového programu bude i výstava slavného slovenského fotografa Tona Stana. Hrdinou nové festivalové znělky se stane americký herec Benicio del Toro, který byl hvězdou předloňského ročníku. Jejím režisérem je opět Ivan Zachariáš, vznikala u Berlína, kde herce tvůrci zastihli během natáčení nového snímku Wese Andersona. Pořadatelé slibují trochu odlišný tvar proti předcházejícím dílům. Premiéru si odbude na zahajovacím večeru.

Pořadatelé již dříve oznámili, že na zakončení festivalu převezme Ivan Trojan taktéž Cenu prezidenta filmového festivalu. Herce tak k jeho letošním šedesátinám ocení za přínos tuzemské kinematografii. Významným hostem festivalu opět bude i australský herec a komik Geoffrey Rush, letos zasedne v porotě ústřední soutěže.

K tuzemským hostům přibyla Iva Janžurová, která na festivalu doprovodí portrétní dokument Janžurka, jejž o herečce a společně s ní představí natočila její dcera Theodora Remundová.

Retrospektiva věnovaná výročí Franze Kafky se rozšířila o dva tituly Davida Lynche či krátký oscarový snímek Petera Capaldiho. Sekci digitálně restaurovaných děl doplní dílo Françoise Truffauta Dvě Angličanky a kontinent nebo Paříž, Texas od Wima Wenderse.

Na prezentaci chystaných projektů se probojovaly tři hrané a tři animované tituly, jejichž témata zahrnují romanci z okupované Ukrajiny, domluvený sňatek ve vietnamské komunitě nebo setkání s pornoprůmyslem.

Filmový festival v Karlových Varech nabídne v sekcích Hlavní soutěž, Proxima a Zvláštní uvedení celkem 32 filmů, z toho téměř polovinu debutů. V hlavní soutěži nás zastoupí snímek Světýlka režisérky Beaty Parkanové a dále Mord debutujícího tvůrce Adama Martince.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!