Středa 3. července 2024, svátek má Radomír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmová nadace ve Varech ocenila protektorátní příběh malířky Toyen

Filmová nadace ocenila tři scénáře. V hlavní kategorii získali ocenění David Semler a Dodo Gombár jako spoluautoři dramatu Ledoví koně (se šekem vlevo) a Tomáš Lazecký za scénář k dramatu Analog (se šekem vpravo). V kategorii Hvězda zítřka pro autory do věku 33 let si cenu odnesla Sára Zeithammerová za biografický příběh Spící o malířce Toyen (uprostřed) (1. července 2024). foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Jako každý rok vyhlásila Filmová nadace na karlovarském festivalu výherce scenáristické soutěže. V hlavní kategorii zvítězily dva texty ze současnosti, které zkoumají mezilidské vztahy, sekci Hvězda zítřka ovládl příběh malířky Toyen z období protektorátu.
  12:32

Za devatenáct let Filmová nadace podpořila 127 scenáristů částkou přes třináct milionů korun. Její členové – innogy, ČT a Barrandov Studio – také vstupují do výroby některých oceněných látek. Čtyři autoři tří letos oceněných prací obdrželi dohromady 550 tisíc korun,

Rodinné drama Ledoví koně, jehož autoři David Semler a Dodo Gombár získali nadační příspěvek dvě stě tisíc korun, představuje podle porotců působivou sondu do složité pospolitosti rodiny během těžké zkoušky. Líčí setkání tří sourozenců s jejich rodinami či nejbližšími u umírající matky.

Za konverzační psychologické drama porota označila Analog, jehož autor Tomáš Lazecký dostal 150 tisíc korun. Také tady je ústřední dějovou linkou smutná událost: nedávná smrt mladého muže a jeho loučení se s bývalou láskou vzkazem na analogové kazetě, jež zasáhne dvě ženy.

Sára Zeithammerová vyhrála dvě stě tisíc za Spící, biografický příběh surrealistické malířky Toyen, v němž autorka pracuje s jemnou stylizací charakteru i času. Děj se odehrává v době atentátu na Reinharda Heydricha v roce 1942, kdy Toyen v malém bytě na pražském Žižkově ukrývala před deportací do Terezína básníka a výtvarníka Jindřicha Heislera.

Výbor nadace hodnotil přes sedmdesát anonymně přihlášených scénářů. „Vybrali texty s neotřelým nápadem a velkou mírou propracovanosti, jejichž zfilmování by mělo divákům nabídnout nejen silný příběh, ale i zajímavou vizuální složku,“ míní ředitel Studia Barrandov Petr Tichý.

Na základě nadací oceněných scénářů mělo dosud premiéru devatenáct filmů, nejnovější zažije snímek Adama Martince Mord přímo v soutěži letošního festivalu.

Termín uzávěrky přihlášek dosud nerealizovaných scénářů celovečerních filmů pro příští rok soutěže je 28. února 2025.

Autor:

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč