Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Mít formu jako Šebrle

Kultura

  13:53
PRAHA - Miroslav Táborský mnoha zažitým klišé o hercích neodpovídá. Tak třeba: těší se na premiéry a filmové castingy mu nevadí. Český divadelní i filmový herec o slepých uličkách při zkoušení, hraní pro kamarády, mimořádné paměti, nepříjemné němčině a opakování jedné věty padesátkrát za sebou.

Miroslav Táborský foto: Ondřej NěmecLidové noviny

Mají to podle vás muži-herci jednodušší?
Jednoznačně. Pro muže je mnohem víc rolí. A navíc ženy to mají složitý i jinak. Vidím to u kolegyň, které se bojí jít na mateřskou, nebo z ní spěchají. Taky dlouho hrají mladé holky a pak se musí přehrávat do jiných rolí, což je těžký.


Věk je ale limitem i u mužů. V padesáti si dejme tomu Romea nezahrajete. Vnímáte jako herec špatně stárnutí?
Vůbec ne. Svým typem jsem to, čemu se ve staré divadelní terminologii říkalo charakterní herec. Hraju charaktery, výrazné typy, figury. Tyhle role jsou napsané spíš pro pozdější věk. Už na škole mi pan profesor Spáčil řekl, že můj čas přijde ve čtyřiceti. A měl pravdu. Charakterní role jsou obor, z kterého se nevystupuje, tedy pokud se moje kariéra z nějakých nepředvídatelných příčin nezlomí. Třeba milovníci mají složitou fázi, kdy musí začít hrát něco jiného.

Nebyl jste nikdy v životě naštvaný, že vlastně kvůli tomu, jak herec vypadá, je zaškatulkován? Že nebudete Romeno?
Ne. Romea jsem nikdy netoužil hrát. Chtěl jsem si zahrát Hamleta, než jsem pochopil, že mi ho nikdy nedají.

Proč?
Už jsem starý. U Hamleta je problém, že by ho měl hrát herec v rozumným věku, jenže ta hromada moudrosti, co do postavy Shakespeare uložil, je s mladým věkem v rozporu. A je problém, když ho hraje mladej kluk.

Divák mu nevěří?
Ale třeba i věří. Jenže když já poslouchám Hamletovy monology, vím, jaká je v nich životní zkušenost, a že ji do nich mladej kluk prostě dostat nemůže. Lawrence Olivier sice hrál Hamleta v šedesáti, ale je otázka, jestli je to dobře.

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...