Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nejsem žádný opékač topinek

Kultura

  10:23
PRAHA - Zpěvák a skladatel Sean Lennon, syn Johna Lennona a Yoko Ono, v pondělí přijel do Prahy představit album Friendly Fire. Desku překvapivě přístupných popových písní.

Napodobuji svou matku. Vše, co vím o umění, znám od Yoko, říká Sean Lennon. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

LN Co vlastně znamená jméno vaší nové desky?
Spojení „friendly fire“ označuje v angličtině situaci, kdy voják nešťastnou náhodou zabije spolubojovníka. Vlastně je to metafora pro lidi, kteří jsou si velmi blízcí a zároveň se nenávidí. O tom vlastně celá deska je. O lásce, která vás dokáže zničit.

Takže je to hlavně osobní deska?
Nezaobírám se událostmi vesmírného významu, ale myslím si, že když se zaměříte na nějaký detail v mikrokosmu a popíšete ho dobře, bude mít všeobecnou platnost. Takže píšu jen o tom, co vidím a cítím, ale myslím, že když to člověk dělá dobře, jsou jeho zkušenosti obecně srozumitelné.

Když srovnáme Friendly Fire s vaší experimentální minulostí, co tyto v podstatě obyčejné písničky říkají? Chcete být vstřícnější?
Asi ano. A znovu, nešlo o to, že bych chtěl skládat hudbu, která je pro ostatní jednodušší. Výsledek takový je, ale nebyl to původní záměr. Jednoduše dělám to, co mi přijde pěkné, a dnes mám rád jiný druh krásy, než jaký jsem jako mladší nacházel v avantgardní hudbě. Stejně je to věc vkusu, jednou si zamilujete jablečný koláč, později zase zmrzlinu. Jen to, co dělám teď, je shodou okolností snadněji stravitelné.

Jakou roli v tom, co děláte, hraje sláva vašeho příjmení?
Tu jsem ale nestvořil, do té jsem se narodil. Většinou si jí nejste sám vědom, dokud vás na ni neupozorní vaše okolí. V obyčejném životě se jako celebrita necítím. Většinou mě na ni upozorňují novináři v podobných chvílích jako třeba teď.

S novou deskou jste ovšem váhal pět let, protože jste byl z nahrávacího průmyslu zklamaný. Měl jste dojem, že vydavatelům šlo hlavně o to mít v katalogu příjmení Lennon?
Nešlo jen o to, že jsem Lennonův syn, spíš mě štval celý ten systém. Celý ten průmysl, celá ta myšlenka, že se musíte prodávat jako opékač topinek, dělat si reklamu, soupeřit s ostatními muzikanty o pozornost publika! Je to ponižující a nedůstojná zkušenost, ale musím ji podstupovat, protože se chci do konce života živit hudbou a dělat to nějakým trvale udržitelným způsobem. Ale celá ta myšlenka, že moje umění a osobnost musí být úhledně zabalené, aby se na to dala dělat reklama, mi přijde hloupá...

Takže se vyrovnáváte s tím, že hudba je umění a zároveň zboží?
Nechci být snob a říkat, že umění je něco víc než obchod. Myslím si ale, že život znamená víc než povrchní kruh průmyslu a médií, je v něm přátelství, děti, láska, příroda. To je pro mě umění. Umění nemůže být větší než život. Ani největší umělecké dílo, jako je Sixtinská kaple, není lepší než svítání. Nemyslím si, že být umělcem je důležitější než třeba být matkou.

Co vás vlastně o hudbě učila vaše matka Yoko Ono?
Tohle není nic, co by mi nějak vysvětlovala, spíš jsem to u ní viděl. Všechno, co o umění vůbec vím, vlastně pochází z toho, že napodobuji vlastní matku.

Autor:

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...