Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ozzy jako muzejní exponát. Vystaví v Birminghamu i zbytky netopýra, jemuž kdysi ukousl hlavu?

Ozzy Osbourne během vystoupení v Praze v roce 2016 foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Hudebně-mediální svět aktuálně diskutuje o tom, že největším přáním zpěváka Ozzyho Osbourna je uspořádat ještě jeden velký koncert na rozloučenou. Neumožňuje mu to ale souběh chorob, které na něj v jeho pětasedmdesáti letech dolehly, mimo jiné parkinson, fyzické důsledky starého zranění po autohavárii a s tím vším spojené psychické problémy.
  10:00

To jsou samozřejmě vážné důvody koncertní odmlky, u člověka, který na pódiích strávil celý život, ale není divu, že by se s publikem rád důstojně rozloučil pořádnou show. Na kterou by prý chtěl znovu zformovat na pár písniček i původní sestavu kapely Black Sabbath. Uvidíme, jestli se to podaří.

Osbournovi fanoušci mohou v tuto chvíli alespoň doufat, že se dočkají nového zpěvákova alba, jež avizoval na podzim letošního roku.

Další trefa do černého: Pearl Jam zní na novém albu jako Pearl Jam. Díky Andrew Wattovi

Všichni jsou doslova namlsáni skutečně výborným předchozím, cenou Grammy oceněným počinem Patient Number 9 z roku 2022, na němž v produkci mimořádně umělecky úspěšného producenta Andrewa Watta (mj. Rolling Stones či Pearl Jam) hostovaly i takové celebrity jako Jeff Beck nebo Eric Clapton.

Z určitého úhlu pohledu je možná ještě zajímavější a rozhodně bizarnější zpráva o tom, že v Birminghamu, anglickém městě, ve kterém v roce 1968 Black Sabbath vznikli, pracují na založení muzea Ozzyho Osbourna.

Představa o jeho případných exponátech by samozřejmě mohla vybízet ke spoustě vtípků.

Budou tam tělesné pozůstatky po netopýrovi, jemuž Ozzy na pódiu v roce 1982 ukousl hlavu? Šicí jehly, jimiž se jako teenager sám tetoval? Řidičský průkaz, který dostal až na devatenáctý pokus, protože osmnáctkrát se ke zkouškám dostavil namol opilý?

Je dost možné, že i památky takového typu tam budou, protože jestli něco Ozzy Osbourne není, tak rozhodně pokrytec, a ke všem svým hříchům i „hříchům“ se hlásí.

Každopádně, zpěvákovo muzeum bude definitivním stvrzením jeho postavení kulturní celebrity. Kdo by to na začátku sedmdesátých let, kdy „Sabati“ byli pro podstatnou část hudebního světa jen partou věčně zfetovaných mániček, které neumějí hrát na nástroje, čekal, že?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!