Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Skladby legendární kapely Queen koupí Sony Music za miliardu liber

Kapela Queen v San Remu. Freddie Mercury, Brian May, John Deacon and Roger Taylor foto: Profimedia.cz

Autorská práva na hudební katalog britské rockové kapely Queen a další související práva by měla koupit americká nahrávací společnost Sony Music za miliardu liber (zhruba 29,5 miliardy korun). Informoval o tom tento týden magazín Variety s odvoláním na dva nejmenované zdroje, podle nichž se už na akvizici pracuje.
  10:36

Jako první o chystaném kroku informoval server Hits, podle něhož se dohoda nebude vztahovat pouze na příjmy z živých vystoupení. Ty si nadále ponechají zakládající členové jedné z nejslavnějších britských kapel Brian May a Roger Taylor, kteří stále koncertují společně se zpěvákem Adamem Lambertem.

Katalog Queenů, jejichž původní frontman Freddie Mercury zemřel v roce 1991, patří mezi nejcennější v dějinách rocku. Jejich katalog obsahuje hity jako Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are the Champions, Another One Bites the Dust nebo Radio Ga Ga.

Zástupci Sony Music ani samotné skupiny se k informacím nevyjádřili. V případě Sony Music to podle Variety není ničím překvapivým, protože společnost málokdy komentuje velké akvizice katalogů. Firma nikdy nepotvrdila například stamilionové sumy, za něž podle médií získala práva na nahrávky Bruce Springsteena či Boba Dylana.

Zájem o kapelu Queen neutichá ani po desítkách let. Za více než 1,7 milionu liber (téměř 50 milionů korun) se minulý rok vydražil klavír, na němž zpěvák Freddie Mercury komponoval některé z hitů skupiny Queen. Přibližně o 360 tisíc liber méně vynesl během večerní aukce v síni Sotheby’s rukopis textu skladby Bohemian Rhapsody. Celkem se v Londýně prodalo více než padesát předmětů, které patřily zpěvákovi zesnulému před 32 lety.

Autoři: ,

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...