Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

V inscenaci HaDivadla se potkají Hamlet, Klaus i Bohdalová

Kultura

  7:00
BRNO - Brněnské HaDivadlo připravuje českou premiéru politicky nekorektní a umělecky radikální hry Velemarš. Defilují v ní historické i fiktivní postavy včetně prezidenta Václava Klause nebo bývalého premiéra Jana Fischera.

Z inscenace Velemarš v brněnském HaDivadle foto: HaDivadlo - Jan Grundman

Autorem hry je jedenatřicetiletý německý literát Wolfram Lotz. Text je vyjádřením Lotzova konceptu "nemožného divadla". Brněnští divadelníci jej částečně doplnili o české reálie.

Žánrově nezařaditelná hra spojuje různá témata, relativizuje hodnoty a jistoty.  "Je to autorova první velká divadelní hra, která ale okamžitě vzbudila v německém prostředí pozornost. Je nemožné říct v jedné větě, o čem divadelní hra je. Obsahuje spoustu různých témat, postav," uvedl dramaturg Jan Havlice. Podle režiséra Filipa Nuckollse lze Velemarš svým způsobem považovat za politické divadlo, ale zároveň může být považován i za dadaistický kabaret nebo čirou fantasmagorii. "V podstatě se dostáváme k tématu nemožnosti vyřknout v současné relativní době nějaké vážně míněné slovo," uvedl Nuckolls.

Bakunin, Prométheus a Televarieté

Z historických postav se ve hře objevuje anarchista Bakunin, z mytologických hrdinů Prométheus, z literárních postav třeba Hamlet. Některé figury z německé politiky a kultury brněnští inscenátoři nahradili českými osobnostmi - jedna část hry například vychází z formátu zábavného pořadu Televarieté včetně jeho protagonistů Jiřiny Bohdalové a Vladimíra Dvořáka.

V inscenaci hrají například Erika Stárková, Jan Grundmann, Jan Lepšík, Simona Peková a další členové HaDivadla. Většina z nich ztvární hned několik úloh. Autorem scény je Martin Zet, hudbu složil Ondřej Švandrlík. Premiéra bude 1. března.

Autor:

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...