Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Věřím v nové národní obrození

Kultura

  11:33
PRAHA - Zkoušky původního muzikálu Michala Pavlíčka podle románu Oscara Wildea Obraz Doriana Graye, který v Divadle Ta Fantastika chystá režisér Jiří Pokorný, rozčeřila veřejná kritika Báry Basikové.

Bára Basiková foto: Lidové noviny

Zpěvačka nesouhlasí se záměrem producenta Petra Kratochvíla dosadit do inscenace vítěze reality show VyVolení Vladka Dobrovodského.

LN Co přesně vám na angažování vítěze reality show vadí?
Považuji Doriana Graye za zásadní projekt. Asi to bude skandální záležitost, je to těžké téma a není snadné ho lidem prezentovat. Tu knížku znám, není jen o homosexualitě, je to velmi silný příběh o bolesti, utrpení, zmaru, neštěstí a myslím si, že by se tohle téma mělo uchopit citlivě, s veškerou uměleckou zodpovědností. A to, jak nás režisér Jiří Pokorný zatím vede, tomu taky nasvědčuje. Proto mi vadí, že najednou do hry má vstoupit člověk, který je produktem něčeho, čím já opovrhuji. Neznám ho, osobně proti němu nemůžu nic mít, a když pominu fakt, že se reality show zúčastnil dobrovolně, může to být citlivý člověk, který ani netuší, jak ho ta situace možná semele.

LN Vyjadřujete se v poslední době dost skepticky o situaci v kultuře a ve společnosti vůbec. Co vás zneklidňuje?
Jsem přesvědčená, že zažíváme totální společenskou a uměleckou krizi, že jsme svědky úpadku, že jsme vlastně na dně a že musí snad přijít nějaké nové národní obrození. A nejsem sama, kdo to tak cítí. Od pátečního rána, kdy si přečetli to moje nesouhlasné vyjádření, mi lidi volají, posílají esemesky, a všechny ty reakce jsou výhradně pozitivní. Tak to asi mělo smysl říct nahlas - i když vím, že většina lidí reality show sleduje a propadá jim.

LN Takže není divu, že producenti se téhle vlny široké popularity různých vyvolenců snaží využít?
Petr Kratochvíl to jistě myslel upřímně, pan Vladko je ryzí homosexuál, momentální miláček národa. Režisér i autor si zřejmě myslí, že by se dalo zapojit ho kultivovaně, a při tom natvrdo ukázat komplikovaný život gaye v konfrontaci s dnešní dobou. Pravda je ale asi taková, že producent doufá, že se bude chodit do divadla na vítěze reality show. A já si myslím, že by se mělo jít na Wildea, Pavlíčka a na kvalitní zpracování kvalitní látky. Mně nevadí ten konkrétní pan Vladko, respektuji homosexuály a budu ráda, když je Obraz Doriana Graye osloví, stejně tak doufám, že osloví i všechny ostatní.

LN Napadlo vás někdy, že právě vy budete apelovat na lidi, aby tak houfně nepřijímali povrchnost, která je obklopuje?
Vůbec ne. Když jsem někdy v devatenácti četla Orwella, byla jsem šokovaná a myslela jsem si, že něco takového nemůžu zažít. Zdaleka mě nenapadlo, že s něčím podobným budu konfrontovaná osobně. To je strašná destrukce. Pamatuji si třeba šedesátá léta, vnímala jsem je dost silně, stále se k nim vracím a říkám si, kde jsou ti Horníčkové a Werichové, filmy, které se točily, všechno to tehdejší dění. Zdá se mi, že lidi byli obecně kulturnější a kultivovanější.

LN Po dvouleté přestávce jste se vrátila ke koncertování se skupinou Precedens a vydali jste album Aurora. Jste se svým rozhodnutím spokojená?
Pořád ještě mám potřebu postavit se na jeviště s živou kapelou za zády. Vize, které jsme měli, se podařilo naplnit. Byla jsem napřed nabídkou Martina Němce překvapená, ale chtěla jsem to zkusit, už proto, že jsme toho spolu kdysi hodně udělali. Myslím, že se nám podařilo zachovat styl a sound Precedentu osmdesátých let, a přitom být moderní. Navíc i ty texty jsou krásné. Samozřejmě to není do všech rádií a estrád.

LN To jste ale nebyli nikdy...
To je pravda, a i když jsem ve své kariéře udělala lecjaké přešlapy, doufám, že jistou linii si držím. No a tohle mě baví a myslím, že se nám to povedlo.

LN A jak to tedy dopadne s vaší účastí v muzikálu Obraz Doriana Graye?
Nevím, v divadle se to zatím hodně diskutuje. Přiznám se, že bych se nerada tohoto projektu vzdávala, téma mě zajímá, tohle divadlo mám ráda, režiséra si vážím, Michalova muzika je moderní, střídá různé styly a žánry až do hip hopu... Michalův rukopis mi konvenuje. Proto jsem taky nabídku přijala, i když jsem pochopitelně věděla, že hlavní role jsou psány pro muže. Na druhou stranu: vím, že když je mi něco krajně nepříjemné, musím to říct nahlas. Leckdo tvrdí, nic se neděje, to všechno že je jen přechodná záležitost. Ale to je omyl, tohle v podstatě akceptované voyeurství je zrůdné a lidi budou chtít víc a víc. A co bude příště? Bude se v přímém přenosu vraždit? Jen proto, že lidi nejsou schopni žít svoje životy, nemají vlastní identitu, a proto se dívají na pseudoživot aspoň na obrazovce?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!