Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kafkovské výročí připomene výstava a přednáška předního kafkologa Hanse Dietera Zimmermanna

Franz Kafka na obraze Vavro Oravce foto: Pražský literarní dům

U příležitosti 100. výročí úmrtí Franze Kafky přijede do Prahy jeden z nejvýznamnějších současných kafkologů prof. Hans Dieter Zimmermann, spoluorganizátor porevolučního mezinárodního kolokvia Kafka und Prag, které se uskutečnilo v roce 1992 v pražském Goethe-Institutu a bylo symbolickým znovuotevřením svobodné diskuse nad Kafkovým dílem.
  16:30

Na průběh kolokvia upomene výstava organizovaná Pražským literárním domem. Archivní fotografie a dobové tiskoviny zapůjčené Hansem Dieterem Zimmermannem budou vystaveny v prostorách Kafkova rodného domu na Praze 1, současném sídle Galerie POINT (Náměstí Franze Kafky 24/3).

Vernisáž se uskuteční v úterý 25. června 2024 v 17.00. Samotnému zahájení výstavy bude v pondělí 24. června 2024 předcházet Zimmermannova přednáška zabývající se rodinou Franze Kafky v 19.00 v Jeruzalémské synagoze v Praze.

Berlínský literární vědec Hans Dieter Zimmermann zorganizoval čtyři konference o pražské německé literatuře a napsal tři knihy o Franzi Kafkovi a jeho okruhu. Koncem roku 1973 byl kvůli podpoře disidentů kolem Václava Havla v Praze komunistickou policií zatčen, vyhoštěn ze země a osm let pak nemohl překročit československé hranice.

Každý máme svého Kafku. Hold spisovateli vzdává i slavný režisér David Lynch, poprvé vystavuje v Praze

V roce 2000 mu byl Václavem Havlem udělen Řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2015 obdržel Uměleckou cenu česko-německého porozumění.

Dnes je Hans Dieter Zimmermannem jedním z posledních dosud žijících přímých účastníků kolokvia, které volně navazovalo na slavnou Liblickou konferenci (1963).

„Ta se stala zásadním milníkem v porozumění pražskému historickému prostředí, jež zrodilo jedinečný fenomén pražské německé literatury,“ vysvětluje David Stecher, ředitel Pražského literárního domu.

„Kolokvia v 90. letech se pak zúčastnila řada původních účastníků Liblické konference, kromě Krolopa např. Josef Čermák či Eduard Goldstücker, ale také další literární osobnosti jako Josef Kroutvor, Peter Demetz nebo Karel Kosík. Kolokvium tak krom různorodých přístupů ke Kafkovu dílu odráželo též posun a proměnu mezinárodních, především pak česko-německých vztahů.“

Vstup volný.

Autor: