Středa 3. července 2024, svátek má Radomír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zemřel herec Otto Lackovič

Kultura

  12:23
PRAHA - Divadelní a filmový herec Otto Lackovič zemřel krátce před svými 81. narozeninami v pondělí čtvrtého února v jedné z pražských nemocnic. Odešel tak další z pamětníků Divadla ABC z doby, kdy ve druhé polovině 50. let stál v jeho čele Jan Werich. Jeho filmografie včetně prací pro televizi čítá přes sedm desítek titulů.

Krátce před svými 81. narozeninami zemřel v pondělí 4. února v jedné z pražských nemocnic divadelní a filmový herec Otto Lackovič. foto: ČTK

Otto Lackovič prošel op roku 1945 scénami v Nitře, Michalovcích, Prešově a v Žilině. Od roku 1955 působil v pražském Divadle satiry, přejmenovaném pak Werichem na Divadlo ABC, a v roce 1962 zůstal ve svazku MDP. Jeho herectví vynikalo smyslem pro karikaturu a nadsázku. Od počátku 50. let spolupracoval s českým a slovenským filmem. Jeho profesní život "poznamenal" režisér Dušan Klein, který ho zaškatulkoval jako cikána. Klein se totiž v roce 1953 objevil ještě jako kluk s Lackovičem v optimistické filmové agitce režiséra Jiřího Weisse Můj přítel Fabián - a slíbil mu role.

"Při natáčení mi říkal, že půjde studovat filmovou režii a pak mě bude obsazovat do svých filmů. Napřed jsem hrál cikána v jeho filmu Radikální řez, pak ve snímku Kdo se bojí, utíká a i do třetice mi nabídl roli romského holiče Pišty," vzpomínal na to později Lackovič. Od Kleina se nechal inspirovat režisér František Filip a Lackoviče obsadil jako drůbežáře Fera do seriálu Chalupáři.

"Budu na něj vzpomínat nejen jako na herce, který hrál v několika mých filmech kupodivu cikánské postavy, ale i jako na druhého tátu, kterého mi dělal právě ve filmu Můj přítel Fabián," řekl dnes Klein. SLackovičem naposledy mluvil před týdnem. Už před více než půl stoletím spolu navázali přátelský vztah.

Otto Lackovič hrál i v seriálech Bylo nás pět (1994), Synové a dcery Jakuba skláře, Rodáci, 30 případů majora Zemana a ve filmech Nesmrtelná teta, Trhala fialky dynamitem, Sestřičky, Bumerang (1983). V 90. letech onemocněl jako silný kuřák rakovinou plic.

V posledních letech trávil Lackovič hodně času na chalupě v Českém ráji. Jen občas se
objevoval v Divadle Skelet Pavla Trávníčka a pak i v pražském Divadle na Jezerce, kde hostoval v komedii Kaviár nebo čočka - naposled v minulé sezoně. "Dokud herec chodí, slyší a vidí, může hrát do devadesátky. A já hraji od svých osmnácti, takže nějakou praxi už mám," komentoval to kdysi. Lackovič byl oceněn za své celoživotní mistrovství v dabingu, v sérii o Vinnetuovi daboval například svým typickým chraplavým hlasem padoucha
Rollinse. Nadace Život umělce mu udělila cenu Senior Prix.
Autor:

Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?
Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?

Znáte Sunny Canadian International School? Pokud jste rodičem, určitě vás tato vzdělávací instituce zaujme. Nás v redakci tedy rozhodně zaujala....