Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zorro: Za rodinu a za vlast

Kultura

  16:09
Setkání se Zorrem je jako rande s kamarádem ze staré školy. Jízdy na koních, šermířské souboje, čest mužů a krása žen... Legenda o Zorrovi si pečlivě hlídá image starosvětsky natočeného dobrodružného filmu. : poměr humoru, romantiky a akce by měl být za optimálních podmínek vyvážený a „ruční práce“ tu má jednoznačnou přednost před digitálními triky (těm se dnes nevyhne prakticky žádný film, ale Zorro se je snaží aplikovat takřka neviditelně).

Ve filmu Legenda o Zorrovi se znovu potkali Antonio Banderas a Catherina Zeta- Jonesová. foto: Falcon.Reprofoto

Mstitel se škraboškou si sice drží důsledný odstup od moderních, tedy převážně komiksových, hrdinů, pod masku ale skrývá hned několik velmi aktuálních témat. Začněme třeba tím, že scenáristická dvojice Orci a Kurtzman situovala Zorrův příběh do divokého volebního období, kdy se rozhoduje o tom, zda se Kalifornie stane dalším ze států Unie či nikoli. Respektive zda bude muset Zorro dál hájit zájmy utiskovaných a chudých Kaliforňanů, nebo bude moci konečně pověsit své nebezpečné řemeslo na hřebík a věnovat se rodině.

Všichni víme, jak to s Kalifornií nakonec dopadne, ale než k tomu dojde, má Zorro plné ruce práce. Vinou vyšších zájmů ovšem ochladlo manželské lože. Tady se dostává ke slovu další aktuální vlna: rodina trpící nadměrnou zaměstnaností otce.

Plíce ani nohy už tolik neslouží
Pod kanýry dobových kostýmů najdeme podobných spojnic se současností ještě více, ale dominantní tu nejsou. Režisér Martin Campbell nijak nemaskuje, že Legenda o Zorrovi má být hlavně pro zábavu. Kdyby tu gag střídal akční scénu v rychlém klusu, byla by to možná radost pohledět, ale Zorro přeci jen o nějaký ten rok zestárl a nohy ani dech už mu tolik neslouží. Což nepadá tolik na hlavu Antonia Banderase, ale spíše scenáristického tandemu.

Zorro se občas v kostrbaté zápletce zamotá a zbytečně se snaží zavděčit na mnoha

HODNOCENÍ LN ***

Legenda o Zorrovi (The Legend of Zorro)

USA 2005
Scénář: Roberto Orci, A. Kurtzman
Režie: Martin Campbell
Kamera: Phil Meheux
Hrají: Antonio Banderas, Catherine Zeta-Jonesová, Rufus Sewell, Adrian Alonso a další

Distribuce v ČR: Falcon Premiéra: 27. 10. 2005
místech. Jako by chvíli hrál pro dámskou část publika, chvíli pro milovníky napětí a chvíli pro celou rodinu. Příběh se navíc rozjíždí trochu ztuha, a přestože se v závěrečné sekvenci dostane do velmi vysokých obrátek, skomíravé tempo z první půle to vykompenzuje jen zčásti.

Dvojice Antonio Banderas a Catherine Zeta-Jonesová opět dělá, co může - předvede škálu kreací od zamilovaného párku po hysterické žárlivce, ale nějak to není ono. Jiskření vysokého napětí, kterým sršeli třeba Brad Pitt s Angelinou Jolieovou coby manželé Smithovi, se tu nedočkáme. Zorro tuhle filmovou misi rozjel tak na půl plynu. Těžko říci, zda si režisér Martin Campbell schovával ty nejlepší realizační fígle do nové bondovky, kterou teď bude točit, ale s nápady tolik šetřit nemusel. Zorro si místo mezi filmovým šrotem ještě nezaslouží.

Autor: