Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Chystáte víkendovou grilovačku? Přinášíme 5 skvělých receptů

Kofty s cizrnovým salátem foto: Kulinární studio Mafra

Recept
Proč tolik milujeme grilování? Nejspíš proto, že se při něm kombinují samé příjemné aktivity. Pobyt na čerstvém vzduchu, chvíle strávené s milými lidmi a v neposlední řadě dobré jídlo. Server Lidovky.cz proto přináší pět vynikajících receptů, které byste si mohli o víkendu připravit.
  11:00

Grilovaný pupek s omáčkou guacamole

  • hovězí pupek (flank steak, asi 1/2 kg vcelku)
  • sůl, pepř, olivový olej, česnek, bylinky
  • čtyři focaccie
  • dvě hrsti rukoly
  • dvě zralá avokáda
  • jedno rajče
  • jednu červenou cibuli
  • limetku
  • chilli papričku
  • čerstvý koriandr

Maso (v celku) osolíme a opepříme, zprudka ze všech stran ogrilujeme a poté pozvolna dopečeme stranou největšího žáru. Hotové necháme ještě asi deset minut odpočívat na teplém místě, například v marinádě z olivového oleje, do nějž jsme přidali rozmačkaný česnek a čerstvé bylinky, ale klidně jen tak samotné.

Avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku (stačí do ní zaseknout nůž a lehce pootočit – ze zralého plodu snadno vyklouzne) a lžící vydlabeme dužinu. Rozmačkáme ji vidličkou, přidáme najemno nakrájenou cibuli a chilli papričku a kostičky rajčat. Ochutíme limetkovou šťávou, nasekaným koriandrem, solí a pepřem.

Foccacii podélně nařízneme a zlehka rozpečeme na grilu. Připravené maso krájíme na tenké plátky a podáme v sendviči z rozpečené focaccie s trochou rukoly a guacamole.

Grilovaný hovězí steak

Portobello burgery

  • čtyři velké žampiony portobello
  • čtyři housky (popř. ciabatta)
  • 125 g fety
  • dvě středně velké červené cibule
  • dvě hrsti
  • čtyři lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, stroužek česneku
  • majonézu
  • harissu či jinou chilli pastu
  • bazalku, petrželku

Olej promícháme s drceným česnekem a potřeme jím houby (hlavně mezi žebrování). Osolíme a opepříme. Připravíme si omáčku z majonézy, harissy a bylinek. Houby opékáme na rozpáleném grilu asi dvě minuty z každé strany. Housky prořízneme a z řezné strany taky opečeme. Poté spodní polovinu housek pomažeme omáčkou, na ni položíme opečené portobello, přidáme plátky fety, cibule a rukolu, přiklopíme a podáváme.

Rybí balíčky

  • čtyři libovolné rybí filety (čerstvé, bez kostí a bez kůže)
  • 60 g másla
  • dvě mrkve
  • jeden pórek
  • jeden citron
  • sůl, pepř, pečicí papír

Papír nastříháme na čtverce asi 30 x 30 cm, mrkev nakrájíme na co nejtenčí nudličky, pórek na kolečka. Doprostřed každého čtverce vložíme plátek másla, na něj asi čtvrtinu mrkvovových nudliček a pórku, přidáme rybu, čtvrtinu citronu, osolíme, opepříme a zabalíme. Pečeme na rozpáleném grilu asi 10 minut, neotáčíme.

Kofty se sýrem

  • 700 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • dvě jarní cibulky
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 150 g fety
  • kůru z jednoho pomeranče
  • jeden stroužek česneku
  • jeden citron
  • olej
  • chilli papričku
  • lžičku mletého římského kmínu
  • čerstvou mátu, koriandr, sůl, pepř

Chilli papričku očistíme a nakrájíme nadrobno, cibulku, mátu a koriandr nasekáme. Vložíme do mísy, přidáme maso, pomerančovou kůru, asi 50 g jogurtu, rozdrobenou fetu, sůl, pepř a kmín a důkladně promícháme. Směsí obalíme dřevěné nebo špízové jehly, popř. ji vytvarujeme do tenkých válečků, a opékáme na rozpáleném grilu dozlatova. Před podáváním zakápneme citronem. Servírujeme s dipem ze zbylého jogurtu, česneku, soli a pepře.

Okurková omáčka k masu

  • 250 ml bílého jogurtu (nejlépe řeckého)
  • jednu salátovou okurku
  • jeden utřený stroužek česneku
  • sůl, pepř, pažitku nebo kopr

Okurku omyjeme, podélně rozpůlíme a lžičkou vydlabeme semínka. Poté ji nastrouháme nahrubo, přidáme jogurt, sůl, pepř, česnek a nasekané bylinky, promícháme a okamžitě podáváme (ať okurka zbytečně nepouští vodu).

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!