Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Top 10 receptů porotce MasterChefa Jana Punčocháře. Skvělá gulášovka, dokonalé koleno i pečeně po cikánsku

Stačí ho chvíli poslouchat a pochopíte, že se pro svoji profesi narodil. Známý šéfkuchař a majitel restaurace teď vedle kulinářské soutěže MasterChef účinkuje ještě v nové televizní show Souboj na talíři. foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Recept
Na televizní obrazovky se vrací oblíbená gastronomická soutěž MasterChef Česko, jedním z porotců je opět úspěšný šéfkuchař Jan Punčochář, který pro Lidovky.cz sepisoval týden co týden recepty. Přinášíme vám 10 nejlepších z nich.
  5:00

10. Gulášovka, jakou umí jen babičky

Talíř husté kouřící polévky, ve které málem stojí lžíce, plné šťavnatých kousků masa a vonící po majoránce, kmínu a česneku. To je v sychravém podzimu lákavá představa. Gulášovku podle Jana Punčocháře směle uvařte rovnou z dvojité dávky, budete si znovu a znovu chodit přidávat.

Polévka na zahřátí. Připravte si vynikající gulášovku podle Jana Punčocháře

9. Nebojte se špekáčků!

Špekáčky patří hlavně k praskajícím prázdninovým táborákům, blýsknout se ale umějí i po zbytek roku, a sice v kuchyni. Třeba s nasládlou omáčkou z rajčat, cibule a černého piva.

Špekáčky a černé pivo. Jak na lahodné buřty na pivu poradí Jan Punčochář

8. Načechraný řízek

Ať už savojský řízek získal svůj přívlastek podle regionu na pomezí dnešní Francie, Itálie a Švýcarska, anebo za tím stála nějaká rakousko-uherská kavárna či hotel Savoy, jisté je, že místo svého vzniku dalece překročil. Vedle vídeňské klasiky patří k nejoblíbenějším řízkovým variacím a s lehkým bramborovým salátem je jako stvořený pro nedělní či jiný sváteční oběd.

Načechraný řízek. Vedle vídeňského patří ten savojský k nejoblíbenějším. Jak na něj, poradí Jan Punčochář

7. Se škubánky je uzený jazyk nejlepší

Jemné libové maso uzeného jazyka má příjemně kouřovou chuť a díky následnému povaření je dokonale měkké. Jan Punčochář jej obvykle podává společně se špenátem, škubánky a sosem z hořčice, hodí se ale také křenová či jiná podobně řízná omáčka.

Uzený jazyk se špenátem a neobyčejnými škubánky podle Jana Punčocháře

6. Koleno, jaké jste nejedli

Správně upečené koleno je uvnitř měkké tak, že odpadá od kosti, zatímco na povrchu křupe a leskne se zlatě vypečenou kůrkou. Jak to udělat, aby mu nechyběla ani jedna z těchto předností, a přitom jste se při jeho přípravě příliš nezapotili?

Dokonalé koleno. Jak ho upéct správně, poradí Jan Punčochář

5. Jak na domácí sacher?

Sacher má v sobě něco z kouzla rakousko-uherského mocnářství – a ve Vídni to moc dobře vědí: můžete si ho tam dát doslova v každé cukrárně. Hravě ho však zvládnete upéct i doma – nekomplikovanost chutí následuje stejně jednoduchá příprava.

Nejvláčnější Sacher. Jak na něj krok za krokem podle Jana Punčocháře

4. Zabijačka podle šéfkuchaře

Zabijačkový guláš si, názvu navzdory, můžete podobně jako třeba jitrnice nebo tlačenku připravit doma bez zabijačky. Všechny potřebné suroviny jsou totiž snadno dostupné a podobně jako klasický guláš se i tento po většinu času vaří úplně sám.

Vášně kolem guláše: jak na ten zabijačkový podle Jana Punčocháře

3. Cibule je základ

Cikánská pečeně či jakékoli jiné dušené maso po cikánsku je vlastně svého druhu guláš, tmavá omáčka blížící se ragú, říká šéfkuchař Jan Punčochář. I proto se na ni dobře hodí trochu „kližkovité“ maso, třeba loupaná plec.

Tradičně, po cikánsku. Základem je dobře orestovaná cibule, radí Punčochář

2. Smažený holanďan

Z mletého masa se dá připravit spousta jídel, ale holandský řízek, obsahující kromě masa taky štědrou dávku strouhaného sýra, určitě patří k těm nejlepším.

Smažený holanďan. Připravte si klasiku na pánev i do trouby podle receptu Jana Punčocháře

1. Měkké a šťavnaté

Pečené vepřové koleno patří ke stálicím českých hospodských jídelníčků: nejlíp chutná s dušeným zelím nebo jinou kyselou přílohou – a taky s pivem. Jak si ho připravit doma, aby bylo příjemně měkké a šťavnaté, a přitom už na pohled vypečené, zlatavé a neodolatelně lesklé?

Koleno knedlo zelo. Jak si ho připravit doma, aby bylo měkké a šťavnaté poradí Jan Punčochář

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le Terroir, působil jako šéfkuchař v Grand Cru. Na jaře 2019 otevřel svou vlastní restauraci U Matěje.

Všechny recepty, které Jan Punčochář sepsal pro Lidovky.cz, najdete ZDE.

Autor:

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...