Tygří krevety s risottem z červeného kari, shitake houbami a koriandrem
Na porci
- 3 velké krevety
- 1 stroužek česneku, sekaný na jemno
- 1 menší kousek zázvoru, strouhaný
- 1 lžička fermentovaného chilli
- olej
Oloupejte krevety kromě ocásku. Naložte je do fermentovaného chilli, česneku, zázvoru a oleje.
Kari pasta
- 10 lžiček sušeného červeného chilli
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 3x chilli ptačí oko (birgeye)
- 2 cm dlouhý galangal, oloupaný, nasekaný
- 2 cm dlouhý zázvor, oloupaný, nasekaný
- 4 stroužky česneku
- 1 menší červená cibule
- 1 citronová tráva, bílá část, nasekaná
- 1 limetový lístek
- 4 celé kořeny a stonky čerstvého koriandru
- 2 lžičky krevetové pasty
- 50 ml rostlinného oleje
Sušené chilli zalijte horkou vodou a nechte odstát 10 minut. Zceďte. Vše dejte do mixeru včetně chilli a rozmixujte na jemnou pastu.
Omáčka z červeného kari
- 3 lžíce červené kari pasty
- 2 litry kuřecího vývaru
- 6 lžic hnědého cukru
- 12 lžic rybí omáčky
- šťáva ze čtyř limetek
Zarestujte 3 lžíce pasty pozvolna na oleji, aby se uvolnily veškeré aromatické látky. Dávejte pozor, ať ji nespálíte. Zalijte kuřecím vývarem, kokosovým mlékem a provařte aspoň 10 minut. Dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou.
Risotto
Zarestujte šalotku na oleji a přidejte rýži na risotto. Restujte pozvolna 2 minuty. Přidejte bílé víno, nechte vyvařit a zalijte zeleninovým vývarem. Dolévejte v průběhu vaření a míchejte rýži, aby se vám nepřichytila na spodku hrnce. Zhruba po 12 minutách přilijte omáčku z červeného curry a vařte do konce al dente. Osolte a nechte lehce odstát. Přidejte nasekané stonky koriandru. Přikyselte limetovou šťávou. Přidejte trošku omáčky, pokud risotto není krémové, a znovu promíchejte. Shitake houby očistěte, zbavte nohy a orestujte na pánvi. Osolte krevety a orestujte z obou stran. Dozdobte praženým černým sezamem a lístky čerstvého koriandru.