Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Krevety, shiitake houby, koriandr a červené kari. Zkuste recept šéfkuchaře

Jídlo

  5:29
Lahodné maso tygřích krevet připravených v rozmanitých chuťových variacích bude hlavní ozdobou zimního menu v Hergetově Cihelně. Pokud se vám nechce v chladných dnech vydávat ven, zkuste si je podle receptu šéfkuchaře Jana Strnada připravit doma.

Tygří krevety s risottem z červeného curry, shiitake houbami a koriandrem foto: Hergetova Cihelna

Tygří krevety s risottem z červeného kari, shitake houbami a koriandrem

Na porci 

  • 3 velké krevety
  • 1 stroužek česneku, sekaný na jemno
  • 1 menší kousek zázvoru, strouhaný
  • 1 lžička fermentovaného chilli
  • olej

Oloupejte krevety kromě ocásku. Naložte je do fermentovaného chilli, česneku, zázvoru a oleje.

Kari pasta

  • 10 lžiček sušeného červeného chilli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 3x chilli ptačí oko (birgeye)
  • 2 cm dlouhý galangal, oloupaný, nasekaný
  • 2 cm dlouhý zázvor, oloupaný, nasekaný
  • 4 stroužky česneku
  • 1 menší červená cibule
  • 1 citronová tráva, bílá část, nasekaná
  • 1 limetový lístek
  • 4 celé kořeny a stonky čerstvého koriandru
  • 2 lžičky krevetové pasty
  • 50 ml rostlinného oleje

Sušené chilli zalijte horkou vodou a nechte odstát 10 minut. Zceďte. Vše dejte do mixeru včetně chilli a rozmixujte na jemnou pastu.

Omáčka z červeného kari

  • 3 lžíce červené kari pasty
  • 2 litry kuřecího vývaru
  • 6 lžic hnědého cukru
  • 12 lžic rybí omáčky
  • šťáva ze čtyř limetek

Zarestujte 3 lžíce pasty pozvolna na oleji, aby se uvolnily veškeré aromatické látky. Dávejte pozor, ať ji nespálíte. Zalijte kuřecím vývarem, kokosovým mlékem a provařte aspoň 10 minut. Dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou.

Risotto
Zarestujte šalotku na oleji a přidejte rýži na risotto. Restujte pozvolna 2 minuty. Přidejte bílé víno, nechte vyvařit a zalijte zeleninovým vývarem. Dolévejte v průběhu vaření a míchejte rýži, aby se vám nepřichytila na spodku hrnce. Zhruba po 12 minutách přilijte omáčku z červeného curry a vařte do konce al dente. Osolte a nechte lehce odstát. Přidejte nasekané stonky koriandru. Přikyselte limetovou šťávou. Přidejte trošku omáčky, pokud risotto není krémové, a znovu promíchejte. Shitake houby očistěte, zbavte nohy a orestujte na pánvi. Osolte krevety a orestujte z obou stran. Dozdobte praženým černým sezamem a lístky čerstvého koriandru. 

Autor: