Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Načechraný řízek. Vedle vídeňského patří ten savojský k nejoblíbenějším. Jak na něj, poradí Jan Punčochář


Brambory do salátu raději pečte, než vařte, a pokud jsou nové, klidně je nechte ve slupce | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium
Ať už savojský řízek získal svůj přívlastek podle regionu na pomezí dnešní Francie, Itálie a Švýcarska, anebo za tím stála nějaká rakousko-uherská kavárna či hotel Savoy, jisté je, že místo svého vzniku dalece překročil. Vedle vídeňské klasiky patří k nejoblíbenějším řízkovým variacím a s lehkým bramborovým salátem je jako stvořený pro nedělní či jiný sváteční oběd.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Bylo by škoda, kdyby tak dobrá věc jako řízek byla jen jedna, říká Jan Punčochář na adresu jednoho z našich nejoblíbenějších jídel vůbec. Savojský řízek navíc s vídeňskou klasikou mnohé spojuje: především zdánlivě obyčejná kombinace mouky, vajíčka a strouhanky, v nichž se plátky masa postupně obalují. Dnešní variace však – na rozdíl od vídeňského řízku – strouhankou nekončí: z trojobalu znovu putuje do rozšlehaného vejce a teprve potom se pomalu smaží.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!