K nejvyhledávanějším pýchavkám patří pýchavka obrovská – Langermannia gigantea, česky též vatovec obrovský, rostoucí na stanovištích (většinou v porostu kopřiv) bohatých na dusík. (Největší exemplář vatovce nalezený u nás na Liberecku vážil 20,8 kg a v průměru měřil 216 cm.) Plátky vatovce obalené v trojobalu připomínají chutí sýr.
Pýchavky jsou vhodné pro začátečníky, protože mezi nimi není žádný jedovatý druh. Konzumují se mladé plodnice, které jsou tvrdé a uvnitř čistě bílé. Měkké plodnice uvnitř nažloutlé už nejíme. Začínají uzrávat a obsah se potom mění ve výtrusný prach, většinou hnědé barvy. Plodnice pýchavek se doporučuje před použitím oloupat, okrovka (vnější obal) je tuhá. Hodí se do smaženice, houbových směsí, připravené jako falešný mozeček s vejci, podušené rozmixované s vývarem zahuštěné smetanou jako houbový krém, větší plodnice se obalují v trojobalu.
Selská omeleta s pýchavkami250 g uvařených brambor, 4 vejce, 200 g na kostičky nakrájených pýchavek, 50 g slaniny, 1 cibule, sladká červená paprika, kmín drcený, pepř, sůl, sádlo, pažitka nebo petrželka. Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli se slaninou. Přidáme kostky brambor a pýchavky, osolíme, okmínujeme, promícháme, restujeme 5 minut. Na směs v pánvi rozklepneme vejce, přiklopíme, ztlumíme plamen a necháme ztuhnout. Na závěr omeletu okořeníme černým pepřem, červenou paprikou, posypeme pažitkou. |