Třeň obepíná mohutný, povislý, jemně rýhovaný prsten, který připomíná plizovanou sukénku, to je velmi důležitý rozlišovací znak! Dužnina je na řezu bílá, později slabě červená, červenání dužniny je patrné i na bázi třeně, u starších plodnic jsou i lupeny s červenými skvrnami.
Nezkušení houbaři ji mohou zaměnit za jedovatou muchomůrku tygrovanou, která ovšem nemá rýhovaný prsten a dužnina nikdy nečervená. Podobná je i jedlá, ale nevalná muchomůrka šedivka, dužnina ale nečervená, voní a chutná jak syrové brambory. Růžovky se připravují opečené jen přírodně, obalené jako řízek, mladé klobouky se plní masem a zapékají, mladé plodnice lze zavařit i do láku, nesuší se.
Gurmáni přirovnávají chuť tepelně upravené dužniny k telecímu masu nebo masu mořských ryb, což poznáte, když vyzkoušíte růžovky upravené jako matjesy.
Matjesy z muchomůrky růžovky
|