Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Nejchutnější růžovka. Jak poznat rozdíl mezi masákem a jedovatou muchomůrku tygrovanou?

Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) foto: Dalibor Marounek

Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens), lidově masák, vítězí v houbařských anketách o nejchutnější houbu. Roste od června do listopadu v lesích všech tipů, od nížin do hor, nejčastěji pod smrky, jedlemi, duby, buky a lípami.
  15:00

Třeň obepíná mohutný, povislý, jemně rýhovaný prsten, který připomíná plizovanou sukénku, to je velmi důležitý rozlišovací znak! Dužnina je na řezu bílá, později slabě červená, červenání dužniny je patrné i na bázi třeně, u starších plodnic jsou i lupeny s červenými skvrnami.

Nezkušení houbaři ji mohou zaměnit za jedovatou muchomůrku tygrovanou, která ovšem nemá rýhovaný prsten a dužnina nikdy nečervená. Podobná je i jedlá, ale nevalná muchomůrka šedivka, dužnina ale nečervená, voní a chutná jak syrové brambory. Růžovky se připravují opečené jen přírodně, obalené jako řízek, mladé klobouky se plní masem a zapékají, mladé plodnice lze zavařit i do láku, nesuší se.

Gurmáni přirovnávají chuť tepelně upravené dužniny k telecímu masu nebo masu mořských ryb, což poznáte, když vyzkoušíte růžovky upravené jako matjesy.

Matjesy z muchomůrky růžovky

  • 1 kg mladých plodnic růžovky
  • 250 g cibule
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • bobkový list
  • nové koření
  • Houbičkou z kloboučků setřeme šupinky, klobouky nakrájíme na proužky, menší přepůlíme, nožky na kolečka, povaříme v mírně osolené vodě 10 minut. Propláchneme, necháme okapat. Houby promícháme s proužky cibule. Vše podle chuti osolíme, opepříme, zastříkneme octem a olejem. Směsí naplníme 240ml sklenky, na sklenku přidáme 1 bobkový list, 4 kuličky celého pepře a 4 kuličky nového koření. Dolijeme olejem, aby byly houby ponořené, zavíčkujeme a necháme v lednici 4 dny rozležet.

Matjesy z muchomůrky růžovky