Lidé, již se stali vegetariány, často říkají, že od té doby, co přestali jíst maso, se cítí lépe. Mimoto může vegetariánský životní styl snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, vysokého krevního tlaku, cukrovky 2. typu, dny, nadváhy či obezity a některých typů zhoubných nádorů.
„U veganů je obzvlášť potřebné hlídat, zda přijímají dostatek bílkovin a dalších živin. Aby byly chybějící živočišné bílkoviny správně nahrazeny, je potřeba kombinovat alespoň dva rostlinné zdroje bílkovin, jako luštěniny s obilovinami, a ideálně jíst je společně s ořechy.
Správně sestavený jídelníček je tady skutečně namístě, aby jejich tělo fungovalo co nejlépe. Je důležitá pestrost i množství rostlinných potravin,“ říká nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Říčany Mgr. Ellen Ondrová.