Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Argentina na Copě América zdolala Kanadu, Messi byl u obou branek

Derek Cornelius (vlevo) z Kanady a argentinský kapitán LIonel Messi. foto: AP

Fotbalisté Argentiny s hvězdným kapitánem Lionelem Messim vykročili za obhajobou titulu na Copě América výhrou 2:0 nad Kanadou. Na stadionu v Atlantě, který kvůli špatnému povrchu kritizovaly oba týmy, se Messi podílel na obou gólech pro Juliana Álvareze i Lautara Martíneze. Favorit se prosadil až ve druhém poločase.
  8:35aktualizováno  11:06

„Věděli jsme dobře, že to bude těžký zápas. V první půli jsme dostali málo prostoru, ale byli jsme trpěliví, dobře drželi míč a nakonec se prosadili,“ řekl osminásobný držitel Zlatého míče Messi, jenž za tři dny oslaví 37. narozeniny.

Álvarez se prosadil čtyři minuty po poločasové pauze, Martínezovi poslal ideální přihrávku Messi v 88. minutě. Kapitán úřadujících mistrů světa si připsal také rekordy. Vylepšil vlastní maximum v počtu asistencí o osmnáctou a 35. zápasem na jihoamerických šampionátech překonal rekord, o který se dosud dělil s chilským brankářem Sergiem Livingstonem.

„Důležité je, že jsme začali vítězstvím,“ řekl Messi a narážel na úvod předloňského MS v Kataru, kdy jeho celek podlehl senzačně Saúdské Arábii 1:2. Po úvodním zaváhání ve skupině nicméně došli Argentinci až ke zlatu. Dalšími jejich soupeři ve skupině A budou Peru a Chile. Ze čtyř čtyřčlenných skupin postoupí vždy dva týmy do čtvrtfinále.

LIonel Messi a Lautaro Martínez oslavují argentinský gól proti Kanadě.

Copu América hostí Spojené státy jako test před mistrovstvím světa 2026, které uspořádají společně s Mexikem a Kanadou. Deset jihoamerických týmů doplnilo šest hostů z konfederace CONCACAF, jež sdružuje země Severní a Střední Ameriky a Karibiku.

Atlanta však čelila za stav trávníku velké kritice. „Hřiště bylo katastrofální,“ řekl argentinský brankář Emiliano Martínez. Trávník položili organizátoři na tradiční umělý až po sobotním zápase MLS. „Díky bohu, že jsme vyhráli, jinak by to byla laciná výmluva. Ale hřiště vážně nebylo dobré,“ dodal kouč Lionel Scaloni.

Copa América, fotbalové mistrovství Ameriky

v USA:

Skupina A:
Argentina - Kanada 2:0 (0:0)

Branky: 49. Álvarez, 88. Lautaro Martínez.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!