Středa 26. června 2024, svátek má Adriana
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Turecko - Gruzie 3:1, strhující zápas rozsekl až gól v nastavení

Turek Kerem Aktürkoglu střílí třetí gól Turecka do odkryté branky Gruzie. foto: Reuters

Největší gruzínská hvězda Kvaracchelija ve třetí minutě nastavení oklamal obránce, odcentroval, ale spoluhráč Zivzivadze z malého vápna minul. A stejně ještě měli Gruzínci jednu tutovku, nedali a z brejku inkasovali třetí gól. Ve strhujícím zápase na fotbalovém Euru ve skupině F, v níž hrají i Češi, prohráli s Turky 1:3.
  17:41aktualizováno  19:56

Gruzínci, kteří ve své samostatné historii hráli vůbec první zápas na Euru, byli blízko remíze.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

V šestiminutovém nastavení si vytvořili dvě tutovky. První si pokazili tím, že si střílející Zivzivadze překážel se spoluhráčem Mikautadzem, autorem branky na 1:1 po půlhodině hry.

O chvíli později další střelu z prázdné brány vyhlavičkoval stoper Akaydin. Následoval roh, brankář Günok centr vyboxoval a střídající Aktürkoglu doběhl s míčem od vlastního vápna přes celé hřiště až do brány Gruzie, v níž chyběl gólman Mamardašvili, jenž se vydal na pomoc spoluhráčům do vápna soupeře.

Parádní zápas gradoval. Turci dvakrát vedli, trefy Müldüra a Ardy Gülera byly nádherné, asi nejhezčí v dosavadním průběhu turnaje. Nejdřív úchvatný volej z hranice pokutového území, pak krásná střela levačkou na zadní tyč.

Turkům patřila úvodní půlhodina. Trefili tyč, dali gól a další jim nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdu. Minutu po brance Müldüra se řítili na bránu po pravém křídle, střílený centr po teči spoluhráče doklepl do sítě Yildiz, ale technologie VAR odhalila, že měl špičku kopačky v ofsajdu.

Turecký záložník Arda Güler a jeho gól v zápase proto Gruzii.

Tento moment Turky rozhodil a brzy inkasovali. Kočorašvili se probil po pravé straně do vápna, poslal míč Mikautadzemu, který z jedničky nachytal Günoka střelou na přední tyč.

Zápas se rozjel, útoky i slibné možnosti se střídaly na obou stranách. Do druhé půle vstoupili líp opět Turci. Po hodině hry se blýskl Arda Güler, devatenáctiletý záložník Realu Madrid.

Na pravé straně převzal míč, navedl si ho do středu a levačkou vyslal nechytatelnou ránu. Úžasný moment.

Statistiky z utkání skupiny F Turecko - Gruzie

Turci se s fanatickou podporou hlediště hnali za dalšími góly, nedali soupeři vydechnout, nenechali se zatlačit. Ale vedení až do posledních vteřin nedokázali stvrdit třetí brankou.

Když se blížil závěr, Gruzínci riskovali, což se jim málem vyplatilo. Jenže své šance neproměnili. A z poslední akce zápasu dostali třetí gól.

Autor: