Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hradec Králové - Olomouc 1:3, první domácí ztráta. Hosté zvládli utkání otočit

Královéhradecký Jakub Kučera (vlevo) a Jan Navrátil z Olomouce foto: ČTK

Fotbalisté Hradce Králové doma poprvé v sezoně nebodovali, když v sedmém kole Fortuna ligy podlehli 1:3 Olomouci. Vedli sice zásluhou trefy Krejčího, hosté ale zápas otočili povedenými akcemi, na jejichž konci byli Zmrzlý a poté Vodháněl. Na závěr po dlouhém sprintu na volnou bránu stanovil konečné skóre Juliš.
  19:38aktualizováno  22:16

Hradec v nové Malšovické aréně nastoupili už potřetí, tentokrát měl zápas speciální příchuť kvůli jejímu slavnostnímu otevření - i proto se výjimečně hrálo až od dvaceti hodin.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Jenže tentokrát už domácí neslavili, po vítězstvích nad Českými Budějovicemi (5:1) a Zlínem (2:0) poprvé padl.

Olomouc dál pokračuje ve výborné formě, vrátila se na třetí příčku před Slovácko a v lize kromě porážek se Spartou (0:2) a Plzní (1:2) vítězí.

Domácí vedli po střele Ladislava Krejčího, ještě do přestávky ale vyrovnal Ondřej Zmrzlý, čtvrthodiny před koncem strhl vedení na stranu hostů Jan Vodháněl a v nastavení výhru zpečetil do prázdné branky Lukáš Juliš. Hanáci porazili v lize Hradec Králové poprvé od března 2013 po čtyřech utkáních.

„Pět vítězství ze sedmi zápasů je pro nás skvělý vstup. To už je nějaká suma, ze které se dá vyjít. Musíme být ale hodně nohama na zemi, protože víte, jak to je. Začnou se šířit myšlenky kolem černého koně a takové věci, to je zbytečné. Musíme si udržet pokoru,“ uvedl na tiskové konferenci trenér Sigmy Václav Jílek.

Východočeši sice už na svém novém hřišti sehráli dva ligové zápasy, ale až na dnešní večer si naplánovali slavnostní otevření, včetně laserové show a koncertu Monkey Business. Sigma ale oslavy pokazila.

„Negativní vliv to na nás nemělo, pro takovou atmosféru všichni fotbal hrajeme,“ citoval iSport.cz trenéra „Votroků“ Jozefa Webera z tiskové konference.

Domácí nastoupili ve stejné sestavě jako před týdnem v Ďolíčku proti Bohemians (1:2). V základní jedenáctce Hanáků nahradil Fortelného Zorvan. Hned první vážnější akce skončila v jejich síti. Horákovu nepříliš nebezpečnou střelu v šestnáctce šikovně tečoval Krejčí směrem ke vzdálenější tyči, kam ani téměř dvoumetrový brankář Macík nemohl dosáhnout. Bývalý reprezentační záložník se od letního příchodu do Hradce trefil v lize podruhé.

Ladislav Krejčí z Hradce Králové (vlevo) v utkání proti Olomouci

Ani inkasovaný gól nevyburcoval hosty k větší aktivitě. Naopak Vašulín mohl brzy přidat druhý gól, jenže Macík jeho střelu zblízka vyrazil, a Dancák z hranice šestnáctky zamířil těsně vedle branky. Ve 41. minutě si však za hradeckou obranu zaběhl levý bek Zmrzlý a překonal váhavě vybíhajícího Bajzu. I pro něj to byl druhý gól v ligové sezoně.

„Hradec zaslouženě vedl. Pro nás byl pak klíčový okamžik vyrovnávací gól na 1:1 před poločasem. Z pohledu energie a sebevědomí to bylo obrovsky důležité, pro Hradec to naopak bylo složitější,“ podotkl Jílek.

Po změně stran byli hosté výrazně aktivnější než v prvním dějství a Bajza měl plno práce s tvrdou Chvátalovou střelou. V 76. minutě dostal Zorvan před hradeckou brankou spoustu času, uvolnil Vodháněla a ten vstřelil svůj třetí gól v ročníku nejvyšší soutěže.

V závěru utkání se na trávníku poprvé v lize potkali bratři Julišové, když k olomouckému Lukášovi přibyl hradecký Petr. Lukáš byl určitě spokojenější, zvláště když Hradec ve snaze vyrovnat poslal v nastavení na rohový kop i brankáře Bajzu a olomoucký útočník měl otevřenou cestu ke svému čtvrtému gólu v ligové sezoně.

„Ve chvíli, kdy se zápas rozjížděl, jsme začali tahat za kratší konec,“ připustil Weber. „Závěr už byl hektický a vyhecovaný. Třetí gól už úplně mnoho neřešil, důležitý byl možná pro statistiku,“ poznamenal Jílek.

Sigma tak svého dnešního soupeře porazila poprvé od roku 2013 po čtyřech zápasech.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!