Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Francie - Polsko 1:1, favorit se trápil, Mbappé a Lewandowski dali penalty

Francouzský útočník Kylian Mbappé slaví gól proti Polsku. foto: Reuters

Francouzští fotbalisté, před turnajem jasní adepti na triumf ve skupině D mistrovství Evropy v Německu, v ní nakonec berou jen druhé místo. Jelikož na závěr s Polskem pouze remizovali 1:1, o bod zaostali za Rakouskem, které v souběžně hraném duelu porazilo Nizozemsko 3:2. V Dortmundu proměnily penalty dvě hlavní hvězdy obou týmů: nejprve v 56. minutě Mbappé, jenž navzdory zlomenině nosu odehrál celý zápas, v 79. vyrovnal Lewandowski.
  17:56aktualizováno  20:21

Francouzi měli převahu, ale potvrdili, že na letošním Euru zatím střeleckou formou nedisponují. Rakousko porazili díky vlastnímu gólu, s Nizozemskem remizovali bez branek a v úterý proti Polsku skórovali jen z penalty.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

Po faulu Kiwiora na Dembélého ji proměnil Mbappé, který nastoupil v základní sestavě navzdory tomu, že si před týdnem proti Rakousku zlomil nos. Hrál s černou obličejovou maskou a hýřil aktivitou, při pokutovém kopu si počínal bezproblémově.

Jinak se ale on ani jeho spoluhráči neprosadili. Srážela je vlastní nemohoucnost a nepřesnost, jindy ztroskotali na skvělém brankáři Skorupském, který jen proti Mbappému vytáhl dva tři vynikající zákroky.

Statistiky z utkání základní skupiny Francie - Polsko.

I Poláci si vytvořili pár slibných šancí, gólu se však dočkali rovněž až po penaltě.

Rozhodčí nejprve zákrok v pokutovém území Francie, kde Šwiderski spadl po střetu s Upamecanem, jako nedovolený neposoudil, ale poté, co ho kolegové u videa zavolali k monitoru, aby se na situaci podíval ještě jednou, ukázal na značku penalty.

Robert Lewandowski z Polska dává gól z penalty proti Francii.

Lewandowski při ní sice Maignana nepřekonal, avšak okamžitě reklamoval, že francouzský gólman nestál na brankové čáře. Polský kanonýr tedy dostal druhou příležitost, kterou se štěstím o tyč proměnil.

Poláci pak chvíli tlačili a snažili se dát druhý gól, závěr utkání ale strávili v úporné obraně.

Francouzi ovšem z převahy kýžený druhý gól nevytěžili.

Ke konci jim navíc zatrnulo, když se Lewandowski v souboji nechtěně ohnal rukou za sebe a trefil Mbappého přímo do nosu. Francouzská hvězda si na chvíli sundala masku a vysílala bolestivé grimasy, zápas nicméně dohrála.

Francouzský útočník Kylian Mbappé nastoupil proti Polsku s maskou, která mu chránila zlomený nos. Měl celkem 72 dotyků s míčem.

Přestože Mbappé, jenž očividně nastoupil a dohrával s velkým sebezapřením, patřil společně s Dembélém mezi nejlepší Francouze na hřišti, s výsledkem 1:1 i umístěním ve skupině rozhodně nemůže být spokojen.

Rakušané si první příčku zajistili díky zisku šesti bodů, Francouzi mají o jeden méně. Třetí místo a taktéž postup do osmifinále patří díky čtyřem bodům Nizozemcům, Poláci skončili s jedním bodem poslední.

Konečná tabulka skupiny D

MužstvoZVRPSB
1.Rakousko32016:46
2.Francie31202:15
3.Nizozemsko31114:44
4.Polsko30123:61
Autor: