Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Dočkal do reprezentace patří, ale jako žolík a tmelič kabiny. Šilhavý musí sázet na maratonce

Má ještě Bořek Dočkal národnímu týmu co nabídnout? foto: ČTK

Názor
Lipsko/Praha - Stačil nepovedený výkon při víkendovém zápase v Plzni a českým fotbalovým prostředím opět kolují dohady okolo Bořka Dočkala. Je sparťanský kapitán stále nadstandardním hráčem? Dostává pozvánky do národního týmu oprávněně? Středeční přípravný duel (0:1) proti „německému B-týmu“ leccos naznačil.
  12:41

Ano. Dočkal i nadále patří k fotbalistům, kteří se dají nazvat rozdílovými. Ale platí to jen pro českou nejvyšší soutěž. Sparta do většiny utkání vstupuje v roli favorita, musí dobývat pevně sešikované obrany soupeřů. A právě tehdy se může o svého lídra, který disponuje skvělou předvídavostí, rychlým myšlením a kreativitou, opřít.

Bořek Dočkal (vlevo) v akci při utkání s Německem.
Bořek Dočkal v souboji s Nadiemem Amirim.

Velice trefné je přirovnání k roli Josefa Hušbauera během jeho poslední sezony v dresu pražské Slavie. Jindřich Trpišovský si zkušeného záložníka šetřil na zápasy domácí soutěže, v Evropě mu téměř nedal čuchnout.

Na mezinárodní scéně, kde hra nabírá o několik stupňů rychlejší obrátky, nebyl Hušbauerův přínos tak výrazný. To samé platí nyní stále více i pro Dočkala. Proti jednomu z nejlepších národních mužstev se tradičně pasoval do role režiséra akcí národního týmu. Přesně, jak si Jaroslav Šilhavý přál.

„Chtěli jsme tam mít někoho zkušeného, aby to dokázal dirigovat, aby se měli kluci o koho opřít. Nebyla to pro něj jednoduchá situace,“ okomentoval nasazení dvaatřicetiletého záložníka reprezentační trenér. Houževnatí Němci ale Dočkala párkrát nachytali, připravili jej o balon a pelášili vstříc rozhozené defenzivě.

Vím, že můžu být ještě lepší. Reprezentace je obrovské překvapení, říká znovuzrozený talent Černý

Češi si koledovali především v prvním poločase, na nově poskládané sestavě byla znát nesehranost. Nebýt Jiřího Pavlenky, který proti několika velkým šancím soupeře předvedl fantastické zákroky, mohlo být rozhodnuto už před přestávkou. 

Rozdíl mezi oběma celky se projevoval především ve středu pole, Dočkal a spol. nestačili běžecky. Situace se srovnala až s příchodem Tomáše Součka, Vladimíra Daridy a Alexe Krále. Právě tito tři „maratonci“ jsou klíčem k úspěchu Šilhavého družiny.

Všichni splňují parametry moderního fotbalu. Na trávníku jsou kondičně i psychicky připraveni oběhat nemožné, nezdráhají se pomoci ani směrem do defenzivy. A dokážou přinést i potřebnou nadstavbu, třeba jako Souček, jeden z nejnebezpečnějších hlavičkářů Premier League, při standardních situacích.

Reakce na českou prohru. Šilhavý přemítal, zda neudělal v Německu až moc změn v sestavě

Rozhodně nelze tvrdit, že kapitán Sparty do reprezentace nepatří. Trenér Šilhavý opakovaně zmiňuje jeho lídrovství a schopnost stmelit kabinu. Takový hráč je pro každé mužstvo nesmírně cenný. Pokud bude zdravý, měl by se Dočkal na nadcházející EURO podívat. 

Ale představa, jak nahání po celém hřišti techniky a rychlostně skvěle vybavené Angličany a Chorvaty, zkrátka není pro českého fotbalového fanouška nikterak optimistická. To role žolíka, který dostane v závěru šanci zvrátit nepříznivě se vyvíjející utkání, by mu slušela více.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!