Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Los pohárů: Sparta začne na Islandu, či v Irsku. Baník v Estonsku, nebo Arménii

ilustrační snímek foto: Radek Vebr, MAFRA

První protivník na cestě do vytoužené Champions League je přijatelný. Sparťanští fotbalisté ve druhém předkole vyzvou vítěze utkání Vikingur Reykjavík - Shamrock Rovers. I k Baníku Ostrava byl los shovívavý, soupeřem pro 2. předkolo Konferenční ligy bude estonský Tallinna Kaleva, nebo arménský FC Urartu. Mladá Boleslav ve stejné fázi soutěže vyzve litevský Transinvest.
  9:00aktualizováno  14:45

Sparťané vstoupí do boje o Ligu mistrů venku 23. nebo 24. července, odveta na Letné se bude hrát o týden později. V té době budou mít sparťané za sebou už zápasy nového ročníku Chance ligy, která startuje v sobotu 20. července.

S kým se Sparta v kvalifikaci utká, se český šampion dozví nejpozději 17. července, kdy jsou na programu odvety prvního předkola.

Ať už uspěje islandský Vikingur Reykjavík, nebo irský Shamrock Rovers, Sparta bude každopádně favoritem. Na Shamrock před sedmi lety v předkole Evropské ligy narazila Mladá Boleslav, vyhrála 3:2 a 2:0. V sedmdesátých letech minulého století v tehdejším Pohárů vítězů pohárů ho dvakrát porazil i Baník Ostrava.

„Nevybírali jsme si, protože každý ze soupeřů bude nepříjemný. Čeká nás těžký dvojzápas, který chceme zvládnout. Kdybych měl říct jednoho, radši bych jel na Island,“ řekl sparťanský stoper Filip Panák.

Shamrock se už dvakrát představil ve skupinové fázi pohárů. V roce 2011 v Evropské lize a předloni v Konferenční lize obsadil bez vítězství poslední čtvrté místo v tabulce.

Liga mistrů, 2. předkolo

Vikingur/Shamrock - Sparta
Bodö/Glimt - RFS Riga/Larne
Malmö - Klaksvík/Differdange
FC Ballkani/Santa Coloma - Midtjylland
Ludogorec Razgrad/Batumi - Dinamo Minsk/Pjunik Jerevan
APOEL Nikósie - Ordabasy/Petrocub
Ferencváros - The New Saints/Dečič
PAOK Soluň - Banja Luka/Egnatia
Flora Tallinn/Celje - Slovan Bratislava/Struga
Panevežys/HJK Helsinki - Bialystok
Hamrun Spartans/Lincoln Red Imps - Qarabag
Virtus/FCSB - Maccabi Tel Aviv
Lugano - Fenerbahce
Dynamo Kyje - Partizan Bělehrad

Sparta byla při losu druhého předkola mezi nasazenými týmy. Těsně před losem Evropské fotbalové unie (UEFA) rozdělila týmy do tří skupin.

Sparta tak společně s dalšími nasazenými Bodö/Glimt, Midtjyllandem a Malmö věděly, že narazí na vítěze zápasů: KÍ Klaksvík - FC Differdange, Vikingur Reykjavík - Shamrock Rovers, RFS Riga - Larne, Ballkani - Santa Coloma.

Nejtěžším protivníkem by bylo asi Ballkani, které v minulých letech odehrálo solidní zápasy proti Slavii i Plzni. Sparta se kosovskému klubu vyhne.

Už dřív věděla, že nenarazí ani na Bialystok, polského mistra, či se ji netýká cesta do Kazachstánu, z kterého byl v osudí Ordabasy Šymkent.

Sparta si naposledy zahrála hlavní fázi Ligy mistrů v sezoně 2005/06. Aby se tam po letech znovu probojovala, musí v kvalifikaci překonat celkem tři protivníky. A s každým dalším předkolem budou obtížnější.

Pokud postoupí do 3. předkola, nejtěžšími soupeři mohou být PAOK Soluň, Maccabi Tel Aviv, Ferencváros, Karabach, Slovan Bratislava a Bodö/Glimt. V závěrečném play off přibudou Dinamo Záhřeb a Crvena zvezda Bělehrad.

Pokud sparťané vyřadí aspoň jednoho soka, zahrají si základní fázi Konferenční ligy. Pokud dva, půjdou do Evropské ligy.

„Věděli jsme užší okruh soupeřů, které můžeme dostat. Je úplně jedno, na koho narazíme. Každý tým, který se kvalifikuje do Ligy mistrů, má obrovskou kvalitu. Chceme postoupit do dalšího kola a být o krok blíže základní skupině,“ poznamenal záložník Lukáš Sadílek.

Evropské poháry prošly revoluční změnou, od letošního ročníku se základní fáze rozšíří na 36 klubů. Nebudou rozděleny do skupin, každý odehraje osm zápasů s osmi různými soupeři, čtyři doma a čtyři venku. Bude jedna tabulka. Stejné to je v Evropské lize, v Konferenční lize zůstává 32 klubů.

Baník Ostrava a Mladá Boleslav musí do jejího druhého předkola. Obě mužstva byla mezi nasazenými, převzala vysoký národní koeficient, protože jejich klubový je nižší.

Baník měl štěstí, že se vyhl Slasku Vratislav. Polský vicemistr, který získal v uplynulé sezoně stejně bodů jako šampion Bialystok, by byl asi těžkým protivníkem. Nenarazí ani na Šeriff Tiraspol či Elfsborg.

Konferenční liga, 2. předkolo

Baník Ostrava – Tallinna Kalev (Estonsko)/Urartu (Arménie)

Mladá Boleslav – Transinvest (Litva)

Vylosovaná dvojice Tallinna Kalev - FC Urartu je velká neznámá. I proto není nevýhodou, že Baník k prvnímu zápasu 25. července nastoupí doma. Druhý duel je na programu 1. srpna buď v Estonsku, nebo v Arménii.

Do druhého předkola Konferenční ligy zasáhne šestaosmdesát klubů, spoustu z nich čeká ještě první předkolo.

Evropská fotbalová unie (UEFA) těsně před losem nasazené a nenasazené kluby rovněž rozdělila do několika skupiny, rozlosování provedl počítačový program.

Mladou Boleslav strašila kosovská Drita, která loni značně potrápila Plzeň. Jinak měla výběr celkem přijatelný. Mohla narazit na protivníky z Faerských ostrovů, Walesu, Severního Irska či Finska. Vyšel na ni litevský Transinvest.

A výhodou je, že na nemusí čekat na první předkolo. První duel odehraje 25. července doma, odveta na hřišti soupeře je na programu 1. srpna.

Transinvest byl založen teprve v prosinci 2021. Následující rok postoupil z třetí ligy, loni už vyhrál pohár i druhou ligu a postoupil mezi elitu. V letošní sezoně litevské nejvyšší soutěže, která se hraje systémem jaro – podzim, je po sedmnácti kolech poslední.

Slavia jako český vicemistr vstoupí do boje o Ligy mistrů až v třetím předkole. Plzeň čeká 3. předkolo Evropské ligy.

Autor:

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...