Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Szoboszlai pomohl, pak se navezl do zdravotníků: Byli jste na hřišti pozdě

Stevardi drží plachty kolem zraněného maďarského fotbalisty Barnabáse Vargy v zápase mistrovství Evropy Skotsko - Maďarsko. (23. června 2024) foto: Reuters

Jako správný kapitán sehrál klíčovou roli v obou zásadních momentech utkání. Nejprve dělal co mohl, aby pomohl stabilizovat spoluhráče Barnabáse Vargu, který upadl do bezvědomí. V samotném závěru pak byl Dominik Szoboszlai u zrodu akce, po níž maďarští fotbalisté vstřelili vítězný gól. Gól, který je může posunout do osmifinále Eura.
  8:16aktualizováno  20:56

První – ten méně příjemný – okamžik se odehrál v 68. minutě zápasu Maďarska se Skotskem (1:0).

Právě Szoboszlai rozehrál přímý kop, po němž vybíhající brankář Angus Gunn srazil Vargu, který se skácel k zemi. Z jeho nepřirozené polohy bylo jasné, že je ve vážném stavu. Spoluhráči ihned začali přivolávat zdravotníky.

Maďarský kapitán Dominik Szoboszlai v dresu spoluhráče Vargy po utkání se Skotskem.

To už tam stačil doběhnout i Szoboszlai. O pár okamžiků později už Vargu zakrývaly deky a do malého vápna mířila nosítka. Jenže jim to trvalo, a tak se záložník Liverpoolu zvedl, běžel jim naproti a klusem je popohnal k bezvládnému spoluhráči.

Vyjádření UEFA

„Zásah zdravotníků byl profesionální a přesně podle protokolu. Nebyla žádná prodleva ani pochybení, co se týká zacházení s hráčem nebo zdravotnické pomoci.“

Po zápase se ale maďarský kapitán do zdravotníků navezl, že na hřiště přiběhli pozdě. „Bude asi lepší, když o tom nebudu mluvit. Byl jsem tam jeden z prvních a sám jsem byl v šoku. Zkusil jsem ho převrátit na bok, nemohl pořádně dýchat,“ popisoval pro TV Magenta.

„Tohle musí být rychleji, mnohem rychleji. Každý ví, že rozhodují sekundy. Nemám ponětí, jaká jsou pravidla, že nedovolí vstoupit na hřiště, když potřebujeme pomoc,“ pokračoval Szoboszlai. „Na tom se musí něco změnit, tohle se musí dělat mnohem rychleji,“ dodal.

Sám pak už jen s nervózním obličejem sledoval, co bude dál.

„Hráči mi řekli, že byli nervózní jednak kvůli Vargovi, ale také kvůli zdravotníkům, kteří dorazili s lehkým zpožděním. Ale nejspíš jim v tu chvíli nedošlo, jak je to vážné,“ popsal pro britskou BBC trenér Marco Rossi.

Nejednomu z fanoušků se určitě vybavily vzpomínky na minulé Euro a kolaps dánského záložníka Christiana Eriksena. Když Vargu o několik minut později odváželi z trávníku pryč, ve stoje mu tleskal celý stadion.

UEFA v odpoledním prohlášení uvedla, že zdravotnický tým nechyboval.

Maďarská fotbalová asociace poté na sociální síti X informovala, že hráč leží ve stabilizovaném stavu v jedné ze stuttgartských nemocnic. „Utrpěl zlomeninu několika kostí v obličeji a také otřes mozku, nejspíš bude muset podstoupit operaci,“ doplnila.

Hráč pak operaci skutečně podstoupil a podle agentury DPA byla úspěšná. Ve středu by Vargu mohli propustit z nemocnice.

„Tohle vítězství je pro Barnyho,“ pravil bezprostředně po utkání Szoboszlai. „Výhra je krásná, ale nejdůležitější je, aby byl Barnabás v pořádku,“ doplnil Rossi.

Vítězný gól padl krátce před zveřejněním citovaného příspěvku. Ale popořadě.

Nepřekvapí vás, že se nastavovalo deset minut. Stav byl i po uplynutí základní hrací doby bezbrankový, což nevyhovovalo Skotům ani Maďarům. Hra se v přelévala ze strany na stranu. Oba celky chtěly vstřelit gól.

V poslední minutě ubránili Maďaři roh. Adam Nagy odkopl míč přesně na kopačku Szoboszlaie, který ho potáhl k půlicí čáře a rozehrál na Kevina Csobotha. Ten přenesl hru doprava na Rolanda Sallaie, jenž pak balon vrátil do vápna, kde celou akci zavřel Csoboth. Euforie mohla propuknout naplno.

Jak padl vítězný gól Kevina Csobotha v utkání Maďarska se Skotskem.

„Bylo to neuvěřitelné. Dát gól ve sté minutě je fantastické pro hráče, trenéry i fanoušky. Jsme rádi, že to dopadlo takhle, a doufáme, že nám další výsledky nahrají a postoupíme,“ pravil Sallai, jenž byl vyhlášen hráčem utkání.

„Doufal jsem, že ten gól dáme. Zvlášť v závěru jsme měli hodně příležitostí utkání rozhodnout. To, že se nám to povedlo až v poslední minutě, je čistá fotbalová euforie, máme z toho strašnou radost,“ přidal se brankář Péter Gulácsi.

Kromě střelce byl ovšem po utkání opěvován také Szoboszlai, ani ne tak za své fotbalové dovednosti. Během gólových oslav ho kamery zachytily, jak Csobothovi předává Vargův dres. Sám si ho po utkání oblékl.

Maďaři získali své první body na šampionátu a poskočili na třetí místo. Teď budou čekat, jak dopadnou zbylé zápasy a jestli se v tabulce třetích týmů udrží na postupových příčkách.

„Pokud postoupíme, budeme se určitě muset obejít bez Vargy,“ potvrdil Rossi to, co musí být každému jasné.

Eriksenův kolaps před třemi lety nakopnul Dány natolik, že postoupili až do semifinále. Třeba se Maďarům povede něco podobného. Nejdřív ale musí spoléhat na to, že jim tři body budou stačit.

Jak hodnotíte rychlost příchodu zdravotníků na hřiště?

Autor: