Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tijani jde ze Slavie na hostování do Plymouthu, trénovat ho bude Rooney

Muhamed Tijani foto: Anna Boháčová, MAFRA

Fotbalový útočník Muhamed Tijani odchází ze Slavie na roční hostování s opcí do druholigového anglického Plymouthu, Ten od května vede jako trenér legendární anglický kanonýr Wayne Rooney.
  19:20

A právě on si Tijaniho vyhlédl jako posilu. „Je velký, atletický a umí nabíhat za obranu. Stejně dobře umí podržet míč a zapojit do hry další hráče. Hrál a skóroval v Evropské lize, takže už má něco za sebou, stále je ale mladý a chce se zlepšovat,“ libuje si Rooney.

Plymouth zaplatí za Tijaniho hostování nespecifikovanou částku, případná opce je podle anglických zdrojů vyšší, než byla částka za kterou Slavia nigerijského útočníka v létě 2023 koupila z Baníku Ostrava. Součástí přestupové dohody by byly i procenta z případných dalších přestupů.

Tijani během svého působení v červenobílém dresu odehrál celkem 33 zápasů, v sezoně dal dva ligové góly a další dvě branky přidal v Evropské lize.

V české nejvyšší soutěži hrál nejprve za Karvinou, celkově v ní má bilanci 73 zápasů a 14 gólů.

Plymouth v minulé sezoně skončil na 21. místě a zachránil se v druhé nejvyšší anglické soutěži o jediný bod. Poté angažoval jako trenéra Rooneyho, čtyři měsíce poté, co byl propuštěn z Birminghamu. Před tím bývalý anglický reprezentant trénoval DC United v zámořské MLS a Derby, v jehož dresu v roce 2021 ukončil hráčskou kariéru.

Rooney nastupoval také za Everton a především Manchester United, se kterým vedle pěti titulů vyhrál i Ligu mistrů a Evropskou ligu.

Autoři: ,